Font de l'Hort del Salamó


Granera (Moianès )
Coordenades GPS:41.7118,2.0861Clica per veure la ubicació.
Alçada:837 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2021


Al marge de migdia del camí entre el Salamó i coll d'Ases, a 300 metres al sud-est en línia recta de la masia.


Ens apropem a l'ermita de Santa Cecília, situada a peus de la carretera BV-1245. D'aquí estant prenem l'esmentada carretera en direcció a Castellterçol, però escassos seixanta metres l'abandonem i trenquem a la dreta per una pista cimentada que marxa inicialment en sentit est. Aquesta és la pista que ens duu al Salamó i més endavant a coll d'Ases, comença cimentada però més endavant esdevindrà de terra. L'hem de seguir, obviant altres camins que ens surten a banda i banda, sempre pel principal. Al cap de 1,9 quilòmetres trobem una cadena i un senyal que ens prohibeix el pas amb vehicles motoritzats. Estacionem el vehicle i continuem a peu per la pista que guanya alçada molt poc a poc. 725 metres més endavant deixem a l'esquerra l'accés a la masia el Salomó alhora que el camí gira envers la dreta. Només cal seguir la pista 350 metres i serem al costat de la font que ens queda a la dreta.


No confondre aquesta font amb l'altra anomenada del Salamó i situada 275 metres a ponent.

Està formada per una estructura de planta rectangular excavada al terra i bastida en pedra de diverses mides disposada regularment. Els murs estan rematats amb una filada de maons plans.

La font pròpiament dita està situada al seu interior i s'hi accedeix mitjançant unes escales de pedra de diversos graons. Consta d'un broc metàl·lic per on raja l'aigua i al seu costat una aixeta, també s'observen altres tubs encastats al parament.

Al costat de la font hi ha una caseta rectangular amb teulada d'un sol vessant i una canalització excavada al terra i delimitada amb pedra, que condueix l'aigua que emana del marge rocós fins a la font.

La font està inclosa dins de l'Espai d'Interès Natural de Gallifa.

Coneguda també com la font de la Baga del Salamó. Alhora, l'Institut Cartogràfic de Catalunya, la identifica com la font Nova del Salamó.

Antigament, la font alimentava una bassa actualment desapareguda, que estava situada a l'altre costat del camí i amb la que es regava l'hort de la masia del Salamó.

Bona part de la informació referent a aquesta font l'he tret del web "Patrimoni Cultural" de la Diputació de Barcelona.