Font de Mas Patiràs o de Mas Xibeques


Bàscara (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.1497,2.8985Clica per veure la ubicació.
Alçada:65 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2021


Localitzada a quilòmetre i mig al sud-oest del poble de Bàscara, a 175 metres al nord-oest del Mas Xibeques de qui rep un dels noms. La font queda en un bonic racó al costat d'un petit salt d'aigua que forma el rec de la Casinyola.


Sortim de l'oest del poble de Bàscara per la carretera GI-554 en direcció a Parets d'Empordà. De seguida, un cop deixem enrere les últimes cases, cal girar envers l'esquerra per una pista forestal cimentada que marxa en sentit sud/sud-oest. 300 metres més endavant rebutgem un camí que surt per l'esquerra alhora que el nostre camí s'adreça a la dreta. Uns 300 metres després anem a parar a un ample vial que ens talla i que fem a l'esquerra. 600 metres més tard arribem a un encreuament de camins on podem estacionar el vehicle. Aquí rebutgem el brancal que surt d'enfront i també defugim el que se'n va per la dreta, nosaltres agafem un camí carreter que arrenca pel mig i en lleugera baixada. Seguint-lo un centenar de metres ens aboca a una esplanada arbrada al final de la qual tenim la font.


La font presideix un espai molt ben arranjat, format per una era de planta quadrada d'uns deu o dotze metres de base, delimitada per un muret de pedra i maons vistos, molt ben ombrejada per un conjunt de plàtans. Adossat al muret hi ha un banc corregut que el ressegueix i al mig disposem d'una taula rodona de pedra.

Al mig del muret central tenim la font. Aquesta és una estructura que sobresurt del mur feta de maons vistos, fa un metre d'amplada per uns dos i mig d'alçada. Al capdamunt del frontal hi ha un rebaix que potser va allotjar algun mosaic. El brollador queda a la part baixa. L'aigua raja a través d'un broc de ferro i cau a un bassal rectangular per sota del nivell de l'esplanada.

Damunt del brollador hi ha un forat quadrat que dona accés a la cisterna de captació.

Al costat de la font ens queda un bonic saltet d'aigua.