Font del Rentador


Borrassà (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.2255,2.9220Clica per veure la ubicació.
Alçada:73 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Octubre 2021


Emplaçada als afores del poble pel nord-oest, a la zona anomenada de les Hortes.


Per accedir-hi sortim del poble pel carrer de la Font en direcció oest. Al deixar les últimes cases enrere passem a frec de la font del Lledoner i al cap d'una cinquantena de metres s'acaba el carrer i anem a parar a una pista transversal que ens talla i que fem a la dreta. 250 metres més enllà enllacem a la dreta amb un altre camí i en no res som en una bifurcació. A la dreta tenim el rentador municipal, on es troba la font homònima.


El que trobem és un gran conjunt format per la font i dos safareigs allargats, tot enclotat per sota dels camins i accessible a través de dos conjunts d'escales.

La font queda a l'extrem de ponent. Es tracta d'un mur d'obra arrebossada i pintat de color grogós amb un voraviu de maons. El mur reté les terres i alhora acull la cisterna de captació. Al capdamunt hi ha un registre de ferro que dona accés al seu interior.

A la part baixa hi tenim el frontal de ciment on hi ha gravada una informació que ens recorda que l'aigua prové d'una mina des de l'any 1750 i que l'Ajuntament va construir la font i el rentador entre els anys 1870-1871.

La sortida de l'aigua era a sota, però ara està tapada.

Davant de la font hi ha el safareig principal ple d'aigua, de planta rectangular i d'un sol cos, obrat tot ell en pedra i rematat amb lloses de granit inclinades a les quatre bandes. Deu fer uns quinze metres de llarg per cinc d'amplada. Una de les bandes queda sota un porxo de fusta sustentat per una paret i per tres columnes de maons vistos que surten de dins del cos. Al llarg del safareig disposem d'un banc per seure. Dins el cos es mantenen restes de dues columnes que abans deuria sustentar un porxo que l'aixoplugava per complet. Al mig del safareig hi ha el brollador per on s'alimenta de l'aigua provinent del sobrant de la font.

A continuació del safareig principal n'hi ha un altre sense aigua, encara més llarg però una mica més estret. Aquest no disposa de bandes inclinades i el seu cos queda arran del pas, el que fa pensar que no s'utilitzava per rentar-hi la roba. Dins es conserven les bases de vuit columnes que possiblement sustentaven un porxo.

Tot el conjunt es troba en perfectes condicions.