Font de la Vall


La Vall (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.2982,2.9197Clica per veure la ubicació.
Alçada:106 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2021


És a la banda de ponent del petit veïnat de la Vall, integrat al municipi de Llers. La font està situada al peu de la carretera GIP-5107, prop de la cantonada amb el carrer del Castell.


El conjunt és adossat a la paret de pedra d'una casa, està format per dos petits cossos que inclouen la font i un safareig. Ambdues construccions son arrebossades.

La font presenta una construcció que acull la cisterna de captació. Té forma de caseta amb teulada a dues vessants. A fora hi ha els dos brolladors; un de natural que raja a través d'un broc de ferro i l'altre regulat per una aixeta de polsadors en forma de petxina dins un encaix reformat el 1978. L'aigua es recull en una bassa o abeurador allargat que alhora es comunica amb el safareig.

Damunt de l'aixeta hi ha una obertura rectangular emmarcada amb carreus de i protegida per una reixa que dona accés a l'interior des dipòsit de reserva. La llinda és datada l'any 1817.

El safareig és una estructura de planta irregular coberta per una teulada d'un sol vessant, embigada interiorment i sostinguda per un pilar quadrat fet de maons.

Font bastida vers el 1817 i reformada en part el 1978, tal como ho testimonien les dates incises que es poden apreciar.