Font de Can Maçanet


Vilafant (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.2440,2.9348Clica per veure la ubicació.
Alçada:51 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2021


Localitzada als afores del poble pel sud-est, sota la masia de Can Maçanet de qui rep el nom i a l'ombra de l'emblemàtica alzina homònima.


L'accés és ben senzill. Només cal situar-nos dins el poble, concretament al carrer d'Olot, entre la casa número 29 i el carrer Puig Massanet arrenca en baixada un agradable camí de passejada, ben arranjat amb baranes de fusta i que circula per dins el bosc en sentit més aviat sud. Seguint-lo, 175 metres més avall som al costat de la font.


Al peu de l'alzina hi brolla aquesta singular font procedent de les aigües freàtiques de la finca de Can Massanet.

La font tan sols és una petita paret d'obra arrebossada i pintada de groc entre la soca de l'arbre i un bassal rectangular arran del terra per on surt l'aigua.

Aquestes aigües, molt abundants, havien servit per abastar part de la població de Figueres entre 1917 i 1971. Actualment, però, l'aigua de la font no és apta per a l'ús de boca.

L'indret gaudeix d'una gran popularitat entre els veïns del municipi, que hi solien acudir a berenar els dies festius. El compositor Manuel Bertran i Pujol va dedicar-li la sardana "La font de Can Massanet", estrenada a Vilafant el 16 de setembre de 1952 per la festa Major de Sant Cebrià. La lletra diu així:

'Vilafant, prop de Figueres,
xic poblet, xamós i gai,
és ell la joia més preuada
que s'obira en tot l`espai.
Té una font que sempre raja :
la de can Massanet.
Son doll d`aigua fresca i clara
és cançó que plora
mentre a la seva vora
donzelles i riuen
en un somni d'amor. Font aimada
tu has estat mon enyor.
Quin encís el teu, doll d`aigua beneïda.
Paradís ! Què tens que em fas feliç.
Jo iré cercant pressós calmar el meu neguit
i la pau retrobaré per esperit.
Anem dons cap a can Massanet
que a baix l`alzina hi ha la font
fruirem de l`oratge com respon
fent l`aire més pur i net.
El cor ja em salta ple de goig,
de tu bonica estic enamorat,
el cel en posta és ben roig,
quin somni tan daurat !
Estimada mira'm fit a fit
que jo em sadolli en els teus ulls.
Recolza't dolça en el meu pit
deixant que t`acaroni els rulls.
Recorda sempre on hem vingut
gosant les hores dolces a plaert,
no cessis mai ton cant volgut,
font de can Massanet.'L'Alzina de la Font de Can Massanet és un arbre centenari, de grans dimensions, de l'espècie Quercus ilex (subsp. ilex). Està situada al municipi de Vilafant (Alt Empordà), prop del mas Can Puig Massanet, sobre el marge d'un camí ombrívol que baixa al riu Manol des del nucli antic, a tocar d'una zona d'horts. Està catalogat com a arbre monumental per la Generalitat de Catalunya des de 1991. L'alzina té una alçària total de 18 metres, amb una capçada mitjana de 23,2 metres i una volta de canó de 3,46 metres. El tronc està lleugerament inclinat i es fixa al marge del camí amb unes arrels de grans dimensions que queden parcialment al descobert. Es desconeix l'edat concreta de l'arbre, malgrat que se sap que és un arbre centenari, ja que se'n tenen referències des de principis del segle XX.