Font de Santa Margarida


La Palma de Cervelló (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4124,1.9746Clica per veure la ubicació.
Alçada:128 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Novembre 2021


Font emplaçada a les immediacions de la finca de Can Pongem, a uns 70 metres al sud-est de las masia i al costat del camí de passejada.


Al capdamunt del carrer Doctor Fleming hi ha la portalada d'entrada a la finca de Can Pongem. Us recordo que es tracta d'una propietat particular però hi podeu entrar a peu. Seguint el camí principal, al cap de 200 metres passem a frec de la masia que deixem a l'esquerra i tot seguit arribem a una petita esplanada on per la dreta arrenca un planer camí de passejada. Només una cinquantena de metres més endavant som davant de la font de Santa Margarida, la qual ens resta a l'esquerra, en una raconada del camí.


A la dreta surt un caminet descendent que baixa vint-i-cinc metres i ens aboca a l'altra font de la finca, la font de Can Pongem.


La font de Santa Margarida presideix un espai arbrat amb dos bancs d'obra per al repòs.

La font compta amb una gran estructura d'obra i planta rectangular adossada al marge, situada sobre una plataforma elevada a la què s'accedeix mitjançant tres graons d'obra. La cara principal d'aquesta és un mur de pedra fet amb mamposteria al que se li adossen frontalment dues pilastres ornamentals motllurades, buides pel mig, coronades per sengles capitells sobre els que s'eleva un arc de mig punt de característiques anàlogues a la de les pilastres.

L'aigua brollaria des de la part alta d'aquest mur, fluint des de la boca oberta de la cara d'un nen, feta de pedra artificial, i seria recollida per una gran conquilla també de pedra artificial, des de la que novament cauria, formant una petita cascada, a una bassa.

Els bancs del camí de Can Pongem segueixen la mateixa tipologia que els bancs d'aquesta font.

Crida l'atenció el color vermellós en que està pintat bona part del conjunt de la font.