Font de Can Pongem


La Palma de Cervelló (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4121,1.9744Clica per veure la ubicació.
Alçada:118 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2021


Font emplaçada a les immediacions de la finca de Can Pongem, a uns 70 metres al sud-est de las masia i només 25 metres més avall de la font de Santa Margarida.


Al capdamunt del carrer Doctor Fleming hi ha la portalada d'entrada a la finca de Can Pongem. Us recordo que es tracta d'una propietat particular però hi podeu entrar a peu. Seguint el camí principal, al cap de 200 metres passem a frec de la masia que deixem a l'esquerra i tot seguit arribem a una petita esplanada on per la dreta arrenca un planer camí de passejada. Només una cinquantena de metres més endavant som davant de la font de Santa Margarida, la qual ens resta a l'esquerra, en una raconada del camí. A la dreta surt un caminet descendent que baixa vint-i-cinc metres i ens aboca a l'altra font de la finca, la font de Can Pongem.


La font queda en una paret d'obra arrebossada i adossada al marge de la qual surten en angle obert i a banda i banda dos contraforts que fan de respatller a un banc corregut i alhora delimiten l'espai que està enrajolat. Un parell de pilastres d'obra sustenten un embigat de fusta per on s'enramen les heures, fent el lloc més acollidor i ombrívol.

L'aigua raja per la part baixa a través d'un broc de ferro, cau a un bassal rectangular per sota del nivell del sòl i d'aquí, mitjançant un rec tapat amb un enreixat de ferro, alimenta un safareig que hi ha al davant.

El sobrant de la font es canalitza per un rec que travessa l'espai i alimenta un gran safareig que hi ha al davant.

Damunt del brollador hi ha un registre metàl·lic que dona accés al dipòsit de reserva.

Igual que la veïna font de Santa Margarida, el conjunt està pintat de color vermellós.