Font de Can Via


La Palma de Cervelló (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4123,1.9572Clica per veure la ubicació.
Alçada:131 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2021


Localitzada a un quilòmetre a l'oest del poble, a un centenar de metres al sud-oest de Can Via i per sobre de la llera esquerra del torrent homònim.


La font queda sota el berenador de Can Via i a escassos 75 metres del seu aparcament, però cal donar una volta per atansar-s'hi, doncs l'accés al berenador està restringit.


Sortim del nucli urbà en direcció a Corbera de Llobregat per la carretera BV-2421. 375 metres després d'haver deixat enrere la benzinera, trenquem a l'esquerra per una ampla pista de terra que en mig quilòmetre ens duu a l'aparcament del berenador de Can Via, on podem estacionar el vehicle.
Ja a peu, ens dirigim en direcció sud-est cap a l'entrada del berenador que està barrat per una reixa i els dies festius flanquejada per personal de la casa que en regula l'accés. Nosaltres trenquem a la dreta per un camí que fa pujada durant només 75 metres, fins que trobem un corriol a l'esquerra que prenem. Aquest corriol de seguida travessa el torrent de Can Via i tot seguit s'encara al nord-est, resseguint el curs del torrent que ens acompanya a l'esquerra. Al cap de vuitanta metres sortim a una esplanada habilitada com a camp d'esports. Aquí, a l'esquerra, surt un camí que ens aboca a la font, la qual ens espera a l'altra banda de la riera, on un pont d'obra ens permet travessar-lo amb comoditat.


El conjunt on es troba la font queda en una terrassa allargada i enlairada respecte del torrent de Can Via, sustentada per un robust mur de pedra, ben condicionada amb una barana de ferro que ens protegeix i vorejada de grans plàtans que fan de l'entorn un lloc ben ombrívol.

La font pròpiament queda centrada a l'espai, adossada al marge mitjançant un muret de maçoneria. Consta d'un gran broc metàl·lic en forma de canaló per on brolla generosament l'aigua i cau a una pica o bassa obrada amb maons vistos i de de planta rectangular. L'aigua desguassa a una canalització oberta que transcorre tot l'espai i la condueix als safareigs de la propietat.

A l'esquerra hi ha una petita construcció de maons amb una obertura que sembla ser l'entrada a la cisterna de captació. Pel seu lateral dret també surt aigua a través d'un broc de ferro i cau directament a la canalització, passant per sota la font.