Font del Surell


Tona (Osona )
Coordenades GPS:41.841,2.2155Clica per veure la ubicació.
Alçada:632 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2021


Localitzada a l'extrem sud del terme municipal, uns 200 metres al nord en línia recta del mas El Surell de qui rep el nom. Al davant de la casa hi ha uns camps i a l'altra banda d'aquests una gran bassa d'aigua. La font és damunt la bassa, sota un clap d'arbres que hi ha entre el camp i la bassa.


Sortim del nucli urbà de Tona pel carrer Nou en direcció sud. 75 metres després d'haver deixat les últimes cases enrere rebutgem un camí a la dreta, tot seguit defugim un altre a l'esquerra, un centenar de metres més endavant deixem l'accés a Can Quelot i Can Peipoc a l'esquerra i 220 metres més tard anem a petar a una pista forestal que ens talla i que fem a la dreta. Anem en sentit ponent pel camí de Vilageliu. Al cap de 300 metres obviem un camí que per l'esquerra duu a la Talaia, 250 metres després deixem a la dreta el camí que condueix a una granja i a l'esquerra l'accés a el Corc. Només 200 metres més enllà som en una bifurcació; el brancal de l'esquerra porta a el Surell que veiem davant nostre, nosaltres prenem el camí que surt per la dreta assenyalat amb unes franges blanques i grogues. De seguida ens fiquem dins el bosc i és aquí on hem d'estar a l'aguait i cercar un corriol que surt per la dreta, per dins el bosc però vorejant el camp que ens queda a la dreta. 160 metres després som a la malaguanyada font.


El conjunt de la font consta d'una petita construcció de pedra adossada al marge, de no més d'un metre d'alçada. Al lateral esquerre hi tenim l'accés al seu interior barrat per un filat.

L'aigua raja per un forat i regalima per una formació tosca i erosionada fins a trobar el terra.

Al costat de la font hi ha un banc fet amb un tronc d'arbre i davant seu una taula rectangular sustentada per una sola pota.

Malauradament tot el conjunt es troba ple de deixalles.