Font de la Talaia


Balenyà (Osona )
Coordenades GPS:41.8342,2.2187Clica per veure la ubicació.
Alçada:619 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Novembre 2021


Emplaçada a l'extrem nord del terme municipal, tocant al termenal amb Tona. Trobarem la font a uns 175 metres al sud-est en línia recta del mas la Talaia de qui pren el nom. La font queda per sota del camí que mena a la casa.


Sortim del nucli urbà de Tona pel carrer Nou en direcció sud. 75 metres després d'haver deixat les últimes cases enrere rebutgem un camí a la dreta, tot seguit defugim un altre a l'esquerra, un centenar de metres més endavant deixem l'accés a Can Quelot i Can Peipoc a l'esquerra i 220 metres més tard anem a petar a una pista forestal que ens talla i que fem a la dreta. Anem en sentit ponent però al cap de 300 metres trenquem a l'esquerra i 600 metres més tard som en un encreuament de camins on podem estacionar el vehicle.


Tal com hem vingut, deixem a la dreta el camí que porta al mas la Talaia i també l'ample vial que se'n va per l'esquerra. Hem de cercar un corriol descendent que marxa en sentit sud-oest i que en una vuitantena de metres ens aboca a la font.

Es tracta d'una estructura de planta rectangular integrada al marge que acull en el seu interior la cisterna de captació. És obrada en pedra lligada amb argamassa i presenta una obertura d'arc de mig punt de maons vistos. Està tancada amb una porta de fusta i un cadenat. L'aigua és canalitzada mitjançant una canonada de plàstic.

Poc més avall hi ha un abeurador d'obra arrebossada amb ciment que s'omple de l'aigua sobrant de la font.