Font de Vall-llossera


Els Hostalets de Balenyà (Osona )
Coordenades GPS:41.8140,2.2381Clica per veure la ubicació.
Alçada:550 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2021


Trobem aquesta font a l'extrem més a l'est de la trama urbana dels Hostalets de Balenyà, dins la zona de lleure que porta el seu nom i prop del marge esquerra del torrent del mateix nom.


Aneu fins al carrer Font de Vall-llossera i ja estareu just al costat d'aquest bonic espai.


La font està construïda dins una estructura quadrangular de pedra lligada amb argamassa i fang, que presenta una entrada amb brancals ceràmics i una coberta plana feta amb lloses de pedra.

A l'interior hi trobem la font, amb un brollador metàl·lic i una pica rectangular rebaixada per sota del nivell del paviment que està empedrat.

Damunt del brollador principal hi ha una aixeta de polsador que aboca aigua de la xarxa municipal.

L'aigua sobrant és canalitzada fins al safareig rectangular proper, que presenta les lloses inclinades característiques.

Antigament, la font i el safareig s'abastien de l'aigua de la mina del Xumet. L'espai va quedar abandonat després de quedar en desús, fins que l'any 2013 un grup de voluntaris impulsat per l'Ajuntament de Balenyà va recuperar la font i el seu entorn. El 19 de gener de 2014 se'n va fer la inauguració en el marc dels actes de la festa major d'hivern amb la presència del propietari del terreny, Francesc Vall-llossera, que va autoritzar l'actuació, impulsada per l'Ajuntament. L'alcaldessa, Anna Magem, va destacar que aquesta havia estat possible per l'actuació d'un grup de voluntaris, que hi van treballar els caps de setmana des de mig any enrere. L'espai havia quedat en desús i ple de bardisses des que la sequera i l'abandonament van deixar la font sense funcionar, tot i que es va mantenir dempeus la construcció de pedra que l'albergava. L'actuació s'ha completat amb la instal·lació de taules i bancs de fusta repartits per tot el recinte.