Font de les Tres Albes


Seva (Osona )
Coordenades GPS:41.8134,2.2421Clica per veure la ubicació.
Alçada:572 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2021


La font es troba a llevant del nucli dels 'Hostalets de Balenyà però dins el terme municipal de Seva. Situada sota del més gran dels tres embasaments de Vall-llosera, prop del camí que va cap al Pla de l'Alzinar.


Iniciem el recorregut a la font de Vall-llossera, als afores del nucli dels Hostalets de Balenyà, que recentment ha estat recuperada. D'aquí travessem la palanca i seguim per un corriol ben arranjat que inicialment ressegueix els horts que ens queden a mà dreta i després s'endinsa en el bosc, sempre en direcció est. Al cap de 275 metres després d'haver travessat la palanca anem a petar a una ampla pista forestal que ens talla i que fem a la dreta. 125 metres més endavant trobem un rètol de fusta que ens assenyala la font de les Tres Albes a l'esquerra. Doncs només cal pujar una cinquantena de metres i serem al costat de la font, la qual ens resta amagada a l'esquerra.


En un petit sot de la muntanya hi ha una senzilla construcció d'obra plana rodejada de pedres ben posades, amb tres brolladors metàl·lics; dos a la part inferior i un tercer a un nivell més alt.

Davant, unes pedres ens permeten recollir l'aigua de la font sense mullar-nos els peus quan a font raja de manera abundant i es queda tot el lloc mig inundat, donat que l'entorn és més aviat planer.

Val a dir que el nom de la font fa honor als àlbers, una espècie de pollancre de la família de les salicàcies que podem trobar al centre i sud d'Europa, i que en llatí s'anomena "Populus alba"; populus del llatí popular, per ser abundant i en gran quantitat, i alba del llatí blanc, pel color blanc de l'anvers de les seves fulles i la seva escorça. Antigament el lloc devia ser fàcil d'identificar per les tres gran albes (populus nigra) que donaren nom a la font.

Tot és rodejat de diverses menes de joncs, avisant-nos de la humitat de l'enclavament, tot i que a l'estiu podem trobar el paratge més aviat sec.