Font de Can Tardà


Castellolí (Anoia )
Coordenades GPS:41.6094,1.7109Clica per veure la ubicació.
Alçada:440 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2021


Es troba a 750 metres al sud en línia recta de Can Tardà de qui rep el nom, al marge dret del torrent homònim. S'hi accedeix des del camí del camí que duu al Roc Estret però molt a prop de la bifurcació que condueix a Can Tardà.


Per accedir-hi sortim del poble en direcció nord pel carrer del Treball. Passem per sota de l'autovia A2 i seguim la pista de terra que marxa en sentit nord cap a Can Tardà. Al cap de 350 metres deixem a mà dreta el trencall que duu a les Fontetes, uns 400 metres després veiem a la dreta del camí una bigueta de fusta informativa que ens assenyala la font de Cal Bonhome. 550 metres més endavant arribem a una bifurcació que fem a la dreta. Només una trentena de metres més enllà trobem un ample camí a la dreta que ens aboca a la font.


Forma part de la "Ruta Lila: Les fonts de Castellolí", malgrat que s'ha perdut el rètol.

El conjunt està format per la font i dos grans basses o safareigs.

La font compta amb un notable cabal perenne que raja a través d'un broc de ferro encastat a les roques i cau directament a la primera bassa. Un tauló a modus de pontet ens permet accedir al brollador.

Les dues basses son de planta rectangular. La primera aprofita part de la roca com a estructura i la resta és obrada en pedra i maons.

Les seves aigües són bicarbonatades càlciques i brollen de materials sorrencs i carbonatats intercalats en les calcàries i margues de l'Eocè (Bartonià).

Segons la tradició, aquesta font va ser trobada pels sarraïns entre els segles VIII-XI, que hi van construir les estructures de safareig encara presents. Segles més tard, la família de Cal Tardà va adquirir la seva propietat. Fins a mitjans del segle XX, la font alimentava els safareigs on els habitants del poble anaven a rentar la roba.