Font del Ferro


Castellolí (Anoia )
Coordenades GPS:41.5834,1.7254Clica per veure la ubicació.
Alçada:589 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2021


La localitzem a uns 2,5 quilòmetres al sud-est en línia recta del poble, a la Obaga del Pollastre, molt a prop de la pista forestal.


Es tracta d'una deu d'aigües ferruginoses i toves, d'aquí ve el seu nom.

Consta d'una mina excavada a la roca natural del terreny, tancada per una reixa. A l'entrada hi ha uns graons d'accés a un estret passadís, parcialment inundat per l'aigua. Les seves parets presenten tonalitat de colors vermellosos i taronges.

A l'exterior de la mina, l'aigua és canalitzada cap una font, situada a un quinze metres per davant de l'entrada de la mateixa, que es troba emmarcada en un petit mur de pedra, amb un tub per on brolla l'aigua.

El cabal de la font és perenne tot i que molt irregular. La seva aigua prové d'un aqüífer per fractures i es troba en estat anòxic; quan surt a la superfície s'hi incorpora l'oxigen, afavorint l'oxidació dels metalls i donant la seva característica coloració vermellosa.

La font del ferro és un indret obac, humit i fresc, que convida a admirar les enormes i espectaculars pinasses presents en aquesta bonica zona.

Un lloc ideal per fer una parada o fer un pícnic, ja que al davant de la font hi ha una gran taula de fusta amb bancs.

La font del Ferro, a diferència de la resta de fonts del terme, brolla de materials metamòrfics del Paleozoic (pissarres micacícitiques i pissarres sorrenques del cambroordovicià o ordovicià). La seva aigua, que incorpora metalls de l'encaixant com ferro i manganès, es procedent d'elevats temps de residència en el sistema a través de les fractures, que en la sortida es barreja amb d'altres d'origen més superficial. Forma part de la "Ruta Lila: les fonts de Castellolí".

La font va ser objecte d'un projecte d'explotació de les seves aigües per a consum (planta embotelladora), però finalment no es va materialitzar.