Font de la Teula


La Pobla de Claramunt (Anoia )
Coordenades GPS:41.5528,1.6737Clica per veure la ubicació.
Alçada:285 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2021


Emplaçada entre les dues històriques masies de Can Passol i Can Pujol, en un petit bosc de ribera localitzat a uns metres del costat septentrional del torrent de Can Pujol.


Ens situem al capdamunt del poble, a la plaça de les Tres Fonts. Aquí seguim pel carrer que fa pujada fins que trobem les escales que pugen al Castell. De seguida trobem la primera de les masies, Can Passol, moment en que abandonem les escales i trenquem a l'esquerra, tot vorejant la casa. Un corriol engega en sentit sud per dins el bosc. Un cop travessada la riera cal trencar a la dreta per un corriol descendent que en no res ens aboca a la font, la qual resta a la mateixa riera.


Aquí s'amaga aquesta petita surgència d'aigua que brolla de manera estacional.

La font discorre per una cànula de mitja canya col·locada sobre una base de roca natural retallada i forma un petit toll a la mateixa roca.

Les fonts ubicades fora dels nuclis urbans eren antigament molt preuades, ja que la gent que treballava als camps durant tot el dia les utilitzava per abastir-se i refrescar-se i per tant tenia cura també de que estiguessin sempre en bon estat. El canvi d'hàbits i de model econòmic-productiu, però, ha propiciat que s'abandoni la costum de mantenir en bones condicions aquestes fonts rurals.

Sembla ser que a partir de l'arribada del ferrocarril a finals del segle XIX que molta gent de la capital (Igualada), durant els dies festius es va començar a desplaçar massivament a les localitats veïnes com ara la Pobla de Claramunt, atrets per les fonts i els seus paratges com a lloc ideal per dinar i passar-hi el dia.