Font del Rector


La Pobla de Claramunt (Anoia )
Coordenades GPS:41.5524,1.6758Clica per veure la ubicació.
Alçada:265 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2021


Sota el veïnat de Ribalta, prop de l'Hostal Robert i a peu de la carretera C-244 que surt de La Pobla en direcció a La Torre i Capellades.


És una surgència d'aigua a l'entorn de la qual s'ha construït una estructura consistent en una fornícula tipus absis i una paret de contenció fetes de maons vistos.

Al mig de la fornícula s'hi ha emplaçat una pica circular de pedra buidada suportada per un peu monolític.

L'aixeta és contemporània i de polsador.

Aquesta font es troba dins l'antiga propietat d'un rector de la Pobla de Claramunt que era una antiga zona boscosa del torrent del Pujol, avui zona semi-urbana.

La font mai perdé importància, i ja apareix referenciada a planimetries antigues de la Pobla, com per exemple al "Parcel·lari de 1854" de Fèlix Sallent. A més, a la font del Rector hi van assajar les seves cançons els membres fundadors de la Lira Poblense (avui Societat Coral La Lira, 1918) durant els seus primers anys de trajectòria artística.

Segons es reporta a la premsa comarcal de l'Anoia, va ser a partir de l'arribada del ferrocarril a finals del segle XIX que molta gent de la capital (Igualada) durant els dies festius es va començar a desplaçar a les localitats veïnes com ara la Pobla de Claramunt, atrets per les fonts i els seus paratges com a lloc ideal per dinar i passar-hi el dia.