Font del Cireret


La Pobla de Claramunt (Anoia )
Coordenades GPS:41.5501,1.6768Clica per veure la ubicació.
Alçada:261 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2021


Sota el veïnat de Can Solà, molt a prop de la masia de Can Solà i al costat de la riera de Carme.


Si venim a peu del nucli urbà de la Pobla de Claramunt, un cop passat el veïnat de Les Figueres, travessem un pont que salva la riera del Carme i just a l'altra banda, a la dreta, trobarem un corriol descendent que baixa a buscar la riera i és on es troba la font del Cireret.


A peu de camí trobarem un pal indicador que ens assenyala la font.


La font queda a la llera de la riera, en un indret fresc i humit rodejat de vegetació.

L'aigua brolla d'un senzill tub metàl·lic collat a una paret adossada al marge i cau en una pica de pedra buidada.

S'hi van fer arranjaments l'any 1909, segons és possible observar en la tosca inscripció visible en una foto d'inicis del segle XX.

L'antiga masia de Can Solà s'ubica al peu de la bifurcació del Camí Ral cap a Vilafranca, a l'angle interior de la confluència entre la riera de Carme i el riu Anoia, un cop passat el barri de les Figueres. És una construcció de planta rectangular i amb coberta a doble vessant, avui dividida en dues cases. Té una inscripció a una de les portalades principals, dintellada, amb l'any 1768 o 1788 inscrit en un escut on hi ha també escrit el nom "Anton Solà" i la representació d'un fus. A la casa nº 4 del barri, abans part integrant de la propietat de la masia, a la seva portalada hi ha també representat un escut amb la data de l'any 1772 inscrita així com un fus, que recorda la importància de l'activitat tèxtil que es va dur a terme en aquesta masia.

El conjunt arquitectònic de la masia ha format amb el temps un petit barri homònim, i al seu voltant hi ha crescut unes poques cases molt separades entre elles, conservant així un entorn boscós i agrícola notable molt a prop del nucli urbà.