Font de Can Solà


La Pobla de Claramunt (Anoia )
Coordenades GPS:41.5500,1.6776Clica per veure la ubicació.
Alçada:260 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2021


La font de Can Solà es troba al veïnat de Can Solà, molt a prop de la masia que li dona el nom i al marge dret de la riera de Carme.


Des del davant de la masia, es baixen unes escales de formigó amb barana de fusta que menen a la font.


La font queda enclotada en un indret fresc i humit, rodejat de vegetació, tal i com correspon a les ribes de la riera de Carme.

S'hi ha construït un petit mur de pedra esgraonat d'on surt un broc de ferro per on brolla l'aigua que cau a una petita bassa rectangular i d'aquí desguassa a la riera.

Aquesta font és molt concorreguda per la gent que hi va a buscar aigua.

L'antiga masia de Can Solà s'ubica al peu de la bifurcació del Camí Ral cap a Vilafranca, a l'angle interior de la confluència entre la riera de Carme i el riu Anoia, un cop passat el barri de les Figueres. És una construcció de planta rectangular i amb coberta a doble vessant, avui dividida en dues cases. Té una inscripció a una de les portalades principals, dintellada, amb l'any 1768 o 1788 inscrit en un escut on hi ha també escrit el nom "Anton Solà" i la representació d'un fus. A la casa nº 4 del barri, abans part integrant de la propietat de la masia, a la seva portalada hi ha també representat un escut amb la data de l'any 1772 inscrita així com un fus, que recorda la importància de l'activitat tèxtil que es va dur a terme en aquesta masia.

El conjunt arquitectònic de la masia ha format amb el temps un petit barri homònim, i al seu voltant hi ha crescut unes poques cases molt separades entre elles, conservant així un entorn boscós i agrícola notable molt a prop del nucli urbà.