Font del Xaró


La Pobla de Claramunt (Anoia )
Coordenades GPS:41.5477,1.6764Clica per veure la ubicació.
Alçada:276 m
Accés:Lliure
Tipus:
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2021


En un entorn de bosc de pins i de camps de conreu, al nord-est del veïnat del Xaró, entre la torre del Tio Nel·lo, El Xaró i Can Solà, s'emplaça aquesta font, històricament una de les de més anomenada de la Pobla de Claramunt i de la comarca.


Sortim a peu de Can Solà en direcció sud per una ampla pista forestal. A la dreta deixem una casa i a l'esquerra ens acompanya un camp de conreu. Al cap de només 150 metres s'acaba el camp alhora que trobem un rètol de fusta que ens assenyala la font del Mig a l'esquerra. Continuem escassos cent metres més per la pista fins que trobem a mà dreta una vella bassa de reg. Al marge esquerre del camí hi ha la surgència.


Avui dia només resta aquesta surgència que brolla directament del marge i és recollida per alimentar la bassa esmentada.

L'any 1916, a la font del Xaró s'hi va celebrar l'aplec de la victòria electoral dels anti-caciquistes del districte d'Igualada, amb una assistència d'entre 4.000 i 6.000 persones. Durant la mateixa època es documenta un concert nocturn de música clàssica amb un quartet de corda. Els anys 1929 i 1930, s'hi va celebrar la festa de les Cooperatives de Consum d'Igualada i Comarca, també amb una assistència massiva estimada en 3.000 persones.