Font de Socarrats


Sant Andreu de Socarrats (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2079,2.4746Clica per veure la ubicació.
Alçada:371 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2022


Al sector de Llocalou, davant mateix de l'església de Sant Andreu de Socarrats i de la masia Sobeies. És visible des de la carretera C-26, des d'on s'ha d'agafar el trencall que queda a mà esquerra sortint de Llocalou en direcció l'Hostalnou de la Vall de Bianya.


La font queda entre la casa i l'església.


Sant Andreu de Socarrats (o simplement Socarrats) és un nucli de població pertanyent al municipi de la Vall de Bianya. Té només 46 habitants.


Es tracta d'una vella construcció de pedra adossada al marge. La paret frontal disposa d'una obertura rectangular de lloses amb una llinda en forma de mitja lluna. Dins l'aigua s'escola per la roca tenim la surgència que a través d'un rec que el pas del temps ha anat fent i surt a l'exterior per un broc de pedra.

A sota recull l'aigua una gran pica rectangular de pedra buidada.

Davant de la font hi ha una gran bassa que s'alimenta de l'aigua sobrant.

Hi consta la inscripció: "Simon Socarrats ' 1739".

El mas havia estat l'antic casal d'una de les famílies senyorials de les terres de Bianya: els Socarrats. Hi ha notícia d'aquesta nissaga des del segle XI i el cognom es va mantenir fins al 1496, en emmaridar-se Francesca de Socarrats amb Narcís Mas d'Amont, àlies Sobeies. A partir d'aquest matrimoni, la casa va passar a ser preferentment coneguda com Sobeies, denominació que s'ha mantingut fins als nostres dies, tot i que diverses generacions de Socarrats n'han estat posseïdores fins al segle XX.

L'edifici ha estat modificat en diverses èpoques. A la façana de llevant, a tocar l'escala d'accés a la pairalia, hi ha un antic capitell adossat que es consider preromànic, procedent de la primera església de Sant Andreu de Socarrats. A la llinda de la porta d'entrada a la casa hi ha gravada la data de 1821 i a la llinda de la porta d'entrada, a la part de la casa destinada als masovers, hi ha esculpit l'anagrama de Jesucrist (IHS), posat entre la data de 1769. A la façana sud hi ha una espaiosa i interessant eixida.