Font del Colomer


L'Hostalnou de Bianya (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2066,2.4529Clica per veure la ubicació.
Alçada:380 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2022


Localitzada a l'obaga de la serra de Sant Miquel del Mont, al sector de Santa Margarida de Bianya. La font es troba uns 40 metres abans d'arribar a la casa del Colomer de qui rep el nom.


Per a anar-hi cal situar-se a la plaça Joaquim Burch de l'Hostalnou, que queda a peu de la carretera N-260, i un cop aquí agafar el camí cimentat que marxa en sentit sud i que porta de dret a la casa del Colomer. Mig quilòmetre més enllà som al costat de la font, la qual resta per sota del camí a mà dreta.


Es tracta d'una antiga font, fou construïda el 1798.

Consisteix en un muret transversal de pedra, de no més d'un metre d'alçada per uns quinze de llargada que alhora reté les terres i fa de respatller a un llarg banc corregut.

Al mig hi trobem el brollador, un tub metàl·lic collat al mur per on brolla l'aigua que cau a una pica de pedra buidada integrada al banc.

Davant de la font hi ha una solitària taula de pedra.

L'espai és agradable i amb bones vistes, convida a reposar una estona.

En quan a la casa, es tenen notícies des del segle XIII. Les grans reformes de la pairalia es van realitzar en els segles XVIII i XIX, coincidint amb uns moments de prosperitat i de transformacions a la pagesia. A la cabanya hi ha una pedra amb la següent inscripció: . Uns anys més tard, el 1790, es bastí el molí del Colomer i en la centúria següent es van fer, a la façana nord, les galeries o eixides porxades que han donat un aspecte singular al conjunt de la construcció. En la planta principal hi ha gravat, en una pedra, aquest text: "José Colomer ha hecho esa galeria en el año 1859". El frontispici, on hi ha la porta d'entrada a la casa, és encarat a la muntanya. Es conserva l'antic molí fariner que funcionava amb l'aigua recollida dins la propietat de la casa i que anava a parar a la bassa.