Font del Poble


Castellcir (Garrotxa )
Coordenades GPS:41.7598,2.1465Clica per veure la ubicació.
Alçada:751 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2022


Es localitza als afores del poble per l'oest. Hi mena en uns 150 metres el camí de la Font, que arrenca en sentit ponent de la cruïlla dels carrers del Sot de les Moles i d'Esteve Torrentó. S'hi accedeix per la cruïlla d'Esteve Torrentó amb Sot de les Moles a Castellcir. Un cartell ens indica la ubicació de la font.


Espai arranjat i delimitat per diversos murs de pedra, s'hi accedeix per un camí empedrat de còdols, combinat amb unes escales amb travesses de fusta i pedra. La surgència d'aigua es troba a la banda est de l'espai, on trobem un mur de pedra amb una obertura rectangular definida per maons, en la que hi ha col·locada una porta de ferro amb cadenat. Just a sobre la porta, pintada es veu la data 1893. Per l'extrem nord d'aquest mur i per sota el nivell de la porta, l'aigua surt de la paret per un tub de secció circular i es canalitza a traves d'un canaló adossat al mur perimetral nord de l'espai. Aquest canaló esta fet de pedra, va arran del nivell de circulació i porta l'aigua al safareig actualment amb desús i protegit per una barana de ferro. Tot i així encara són visibles algunes de les pedres de rentar disposades inclinades, i el desguàs o sobreeixidor per on va marxa el sobrant d'aigua. El safareig es troba a la banda oest del recinte, i és l'element que delimita l'espai en aquest punt.

El conjunt està arranjat i delimitat per una tanca de fusta que en defineix els límits i l'accés, també hi ha una taula de pícnic. Hi ha un rètol on s'especifica aigua no potable.

Aquesta disposa d'un tub gruixut on raja una bona quantitat d'aigua, cau a una pica rectangular a un nivell molt baix del terra.

Per les rodalies hi ha un banc i seients, per fer algun àpat.

Era la font que donava aigua a les cases del poble antic i servia també de safareig comunitari.