Font de la Bassa


El Port de la Selva (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.3278,3.1535Clica per veure la ubicació.
Alçada:480 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2022


Emplaçada prop del punt quilomètric 7,1 de la carretera GIP-6041 que condueix de Vilajuïga a El Port de la Selva, uns 400 metres abans d'arribar a l'encreuament que duu a Sant Pere de Rodes.


Si anem de Vilajuïga en direcció a El Port de la Selva, al cap de 6,8 quilòmetres deixem a la dreta l'aparcament de la zona d'esbarjo de Mas Ventós. Continuem 450 metres més i ja veurem la font, a mà dreta i enlairada uns 15 metres per damunt de la carretera.


El conjunt de la font queda dins una cavitat a la roca, bastida amb un arc de pedra emmarcat a plec de llibre. La seva entrada està conformada per dos murs de pedra que sustenten les terres.

Dins trobem una cisterna natural plena d'aigua.

Al costat de la font un cartell metàl·lic amb el seu nom i una inscripció que ens recorda va ser restaurada l'any 2005 pel Parc Natural del Cap de Creus.

A un nivell inferior queden les restes d'una gran bassa de pedra s'alimentava amb el sobrant de la font i que li va dona el nom.

Vaig trobar aquesta font l'abril de 2022 per casualitat. La tenia marcada com a font dels Arbres, però a l'apropar-m'hi vaig veure que no tenia res a veure amb la fotografia que tenia. Més tard vaig poder saber que la font dels Arbres resta a uns 130 metres en línia recta a ponent d'aquesta, a l'altra banda de la carretera. Em queda pendent de conèixer.