Font de la Plaça Joan Alsina


Castelló d'Empúries (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.2599,3.0759Clica per veure la ubicació.
Alçada:18 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2022


Erigida dins el nucli urbà, a la plaça Joan Alsina, situada al costat esquerre de la basílica de Santa Maria i davant de la Llotja. La font queda a la confluència dels carrers Caserna i dels Capellans.


D'aquesta font ningú sap el seu nom i cap guia en parla. En realitat és una obra relativament recent, col·locada al lloc on antigament hi havia un dipòsit d'aigua.

Es va prendre com a model una altra que es troba a Galícia.

La font està plantada en un pedestal octogonal al qual s'hi accedeix a través de dos esglaons de pedra de forma també octogonal.

La seva base és una pica octogonal amb un enreixat que permet sostenir les galledes o recipients mentre s'emplenen.

Al mig s'alça una petita columna coronada per un pinacle de vuit cares, sota el qual hi ha quatre brocs de metall d'on raja l'aigua. A cada angle del pinacle hi ha 10 boles.

Corona la font una creu (actualment li manca un braç) damunt una bola més grossa. És el que es coneix com a 'orbe' o 'globus imperial', que simbolitza el domini de Crist sobre el món. De fet, els egipcis ja l'utilitzaven. Cal recordar que el concepte de Terra esfèrica el van descobrir els grecs sis segles abans de l'era cristiana.

La porxada que hi ha al costat mateix de la font, tot i que a vegades es coneix com la Llotja i que alguns autors creuen que podria haver estat una llotja de mercaderies complementària a la Llotja de Mar del carrer dels Homes, el cert és que la funció d'aquest edifici és desconeguda. Alguns estudiosos pensen que es tracta de les restes de l'Hospital Major, fundat l'any 1252. Consta de dos rengles de columnes unides amb arcs de mig punt que formen una nau rectangular, amb un altre cos que dona a la plaça de l'Església, tancat per una façana de portals rectangulars i grans òculs. Modernament s'hi ha afegit una estructura de columnes metàl·liques molt ben integrada al conjunt i que permet ampliar el voladís. La coberta és un embigat pla amb teulada a quatre aigües. La reforma realitzada per Carles Bosch i Joan Lluís Frigola va rebre el premi FAD d'Arquitectura i d'Interiorisme de l'any 1988.