Font de la Vall o d'en Garlapa


La Vall de Santa Creu (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.3352,3.1656Clica per veure la ubicació.
Alçada:157 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2022


La font és emplaçada a la banda de ponent del petit poble de la Vall de Santa Creu, el qual pertany a El Port de la Selva.


Si sortim de El Port de la Selva per la carretera GI-612 en direcció a Llançà, de seguida trenquem a l'esquerra per una carretera secundària que en una mica més de quilòmetre i mig ens duu al nucli urbà de La Vall de Santa Creu. Trobem un aparcament a l'entrada del poble on deixar el vehicle. Un cop dins el poble només cal seguir els cartells que ens indiquen la font.


La font queda a la llera dreta de la riera de La Vall, a l'extrem septentrional d'una esplanada curosament enllosada amb pissarra i limitada per altes parets de contenció resseguides per bancs d'obra correguts.

La font està encastada en el marge, formada per un arc de mig punt bastit amb lloses de pedra allargades a plec de llibre i lligades amb morter.

L'arc emmarca un mur emblanquinat que presenta una obertura quadrada, delimitada per quatre carreus de pedra, i tancada amb una portella de ferro.

El brollador, situat a la base de l'estructura, està encastat en una gran llosa de pissarra disposada en vertical, on es llegeix una inscripció malmesa: "BEU i TAPA/I7(')O".

Mitjançant un canaló de pedra, l'aigua omple un gran bassi tallat a la roca, refet modernament. L'aigua sobrant s'escolava per un regueró vers la riera de la vall i també omplia dos safareigs situats al costat de llevant de l'esplanada.

A l'esquerra de la font hi ha un dipòsit-brollador de planta quadrangular amb la coberta piramidal i el ràfec de dents de serra, rematat amb una peça de terrissa vidriada verda. A la part frontal de la coberta hi ha gravada la data "30-06-1931". Tant el brollador com la pica són de pedra. La construcció està arrebossada i emblanquinada.

L'existència de la font deu explicar, en bona part, la fundació en aquest lloc de l'antiga cel·la monàstica de Sant Fruitós, de la qual es tenen notícies des de l'any 866 com a possessió del monestir de Sant Esteve de Banyoles, i des de l'any 948 sota el domini de Sant Pere de Rodes.

El nom popular de la font i la inscripció que hi fou gravada han donat lloc a un rodolí que tots els habitants d'una certa edat d'aquesta rodalia coneixen: "La font d'en Garlapa: beu i tapa".

El petit nucli de la Vall de Santa Creu es troba al sector nord-est del terme municipal de El Port de la Selva, sota el monestir de Sant Pere de Rodes i dintre del Parc Natural de Cap de Creus. Va ser independent fins al 1787, any en que va ser agregat al municipi de Port de la Selva. Compta amb una trentena de cases, construïdes entre els segles XVII i XIX, la major part restaurades i convertides en residències d'estiueig. Forma un petit conjunt de carrers estrets i pintorescs.