Font de Sant Josep de Ribatallada


Sabadell (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5866,2.0666Clica per veure la ubicació.
Alçada:232 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2022


La trobem a escassos metres de la llera dreta del torrent de Ribatallada, a uns 400 metres al nord de l'església de Sant Julià d'Altura i a escassos 90 metres al nord en línia recta de la font del Suro.


Hi podem accedir des de l'esplanada de l'àrea de lleure de Sant Julià d'Altura, de l'extrem nord de la qual arrenquen unes escales que ens baixen al bosc on ens trobem amb una cruïlla de camins; prenem el camí descendent de l'esquerra, franquejat per una barrera i que marxa en sentit nord-oest, en moderada pendent. Uns 100 metres després descrivim un revolt molt tancat a la dreta, al mateix temps que travessem el sot dels Capellans. Aquí el camí s'encara cap el nord-est i uns 120 metres més endavant, deixem la font dels Capellans a l'esquerra, escassos 75 metres més avall passem a frec de la font del Suro que ens queda a peu de camí a l'esquerra. Uns 75 metres després el camí fa un revolt de 90º a la dreta, just en el punt on podem veure les restes de la masia de Ribatallada i mirant més enllà, enlairat al nord, el castell de Ribatallada, avui abandonat i en procés de degradació. De seguida el camí es bifurca; a l'esquerra aniríem al vell pantà de Ribatallada, nosaltres fem a la dreta per un camí que marxa en sentit sud-est. De fet, només començar el nou camí som damunt la font que ens queda a sota però de difícil accés des d'aquí. Seguim doncs 125 metres més fins que trobem un corriol planer que arrenca a la nostra esquera. El camí circula en direcció nord-oest per dins el bosc, entre el camí principal i el torrent. Al cap de només 125 metres som davant la font.


Dir-vos que vaig tenir notícies d'aquesta font gràcies a en David López, un bon aficionat a les fonts que va tenir la gentilesa de fer-me arribar un mapa amb centenars de fonts de les rodalies de Sabadell. La casualitat va ser que vaig conèixer en David el mateix dia que aquesta font, doncs ell i un seu amic l'estaven restaurant. Si podeu veure la font en les imatges és gràcies a ell, abans era un bardissar, tota colgada de vegetació, inclòs el camí d'accés. Molt bona feina, David.

En quan a la font, es tracta d'una petita construcció adossada al marge que fa de cisterna de captació. És feta d'obra arrebossada, rematada amb un voraviu de maons plans i amb una coberta de pedra.

L'aigua cau a un bassal rectangular, després alimenta un primer safareig-bassa i finalment vessa a un segon, disposats en diferents nivells.

El rètol metàl·lic amb el nom de la font és obra d'en David i les imatges que veieu me les va enviar ell, molt amablement, un cop desbrossat l'entorn i descolgada la font.

Uns metres més amunt de la font hi ha la mina.