Font del Castell o de l'Abeurador


Porqueres (Pla de l'Estany )
Coordenades GPS:42.1228,2.7425Clica per veure la ubicació.
Alçada:180 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2022


A peu de pista, molt a prop de l'escola Frigolet, darrere el càmping El LLac.


Des de la riba de l'Estany de Banyoles seguirem el camí o carretera fins l'església de Santa Maria de Porqueres. Entre el càmping El Llac i l'església surt una petita carretera a l'esquerra cap a la zona dels Tenyers, la prenem. Al cap de 200 metres girem a l'esquerra i a 300 metres veurem una petita caseta blanca plena de pintades. La font es troba al darrera.


Tant rec amunt com avall a partir d'aquí hi ha diverses àrees amb aiguamolls.

La seva aigua es ferruginosa i no potable, construïda en pedra de travertí darrera una caseta blanca. L'aigua surt per una canonada metàl·lica d'uns 10 cm. L'accés a la boca d'aigua és difícil i embardissat pel que no és molt utilitzada.

Té un cabal de sortida bastant considerable que va a parar a un rec que alimenta els aiguamolls de l'Hort del Castell, entre el Castell de Porqueres i el càmping el Llac. El terra es troba de color vermellós degut a l'aigua ferruginosa.

Envoltat de vegetació típica de llocs humits però bastant degradada.

Prop de la font hi ha una zona d'aiguamolls al costat la riera dels Tanyers, prop d'uns camps sovint anegats, i amb una vegetació típica de zones humides. També hi trobem la saula dels Tanyers, un salze blanc (Salix alba) de mida important de 2,66 metres de diàmetre.