Font del Molí d'en Xuncla


Sarrià de Ter (Gironès )
Coordenades GPS:42.0079,2.8109Clica per veure la ubicació.
Alçada:68 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2022


Emplaçada als afores del poble pel sud, a pocs metres a llevant del Molí d'en Xuncla de qui rep el nom i a la llera esquerra de la riera del mateix nom.


L'antiga font va quedar seca l'estiu de l'any 2009, quan els tres històrics sortidors de la font van deixar de rajar, un fet que no havia passat mai des que es va construir la font l'any 1964. Aquesta estava situada enmig mateix del curs d'aigua de la riera i era molt freqüentada per veïns del municipi i fins i tot de gent de fora de Sarrià de Ter.

L'equip de govern va atribuir el fet a les obres que s'estaven fent ben a prop pel pas del Tren d'Alta Velocitat (TAV). Adif, però, negava que els treballs tinguessin a veure amb la manca d'aigua de la font. A finals de juliol d'aquell any, Adif i l'empresa encarregada dels treballs del TAV, van presentar un informe reclamat per l'Ajuntament de Sarrià de Ter, en el qual descartava la responsabilitat de l'empresa en la sequera de la font del Molí d'en Xuncla. Un mes després, era l'Ajuntament el que rebia un segon informe encarregat pel mateix consistori, en què contrastava el resultat d'aquell primer i no descartava que els treballs del TAV fossin la causa de la sequera de la font. Amb els dos informes a les mans, es van fer algunes reunions i en va sortir un compromís sota el qual l'empresa es feia càrrec de les tasques de restitució de la font.

Aquestes tasques, atesa la impossibilitat de recuperar la surgència d'aigua existent, es van centrar en la construcció d'un pou de més de 40 metres de profunditat que alimenta la nova font, situada aquest cop no al centre de la riera sinó a la riba d'aquesta. En total, s'ha desplaçat uns deu metres. La nova font reprodueix els tres tradicionals sortidors d'on brolla una aigua tèbia amb un alt contingut en ferro.

Les obres van estar finançades per l'empresa constructora del TAV i ha estat possible gràcies a la cessió que ha fet els propietaris de la finca de Can Camós.

El disseny de la nova font és elegant i bonic. Es tracta d'una estructura isolada erigida al llit de la riera, formada per una planxa de ferro còncava, amb el seu nom tallat a làser a l'esquerra i un polsador a l'extrem superior dret que fa bombejar l'aigua del pou i raja per tres brocs d'acer inoxidable situats a la part baixa.

L'aigua cau directament a un enreixat de ferro per on desguassa a la riera.

L'aigua que raja actualment per la font surt d'un pou de nova construcció que hi ha prop del molí.