Font de Can Verdaguer o Groga


Sant Gregori (Gironès )
Coordenades GPS:41.993,2.7339 Clica per veure la ubicació.
Alçada:125 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2022


La font de Can Verdaguer es troba prop del Veïnat de l'Església, uns 250 metres al sud-est del mas de Can Verdaguer de qui rep el seu nom.


Per arribar-hi hem d'agafar la petita carretera que passa per l'anomenat popularment Castell de Sant Gregori. Seguirem la carretera fins arribar al veïnat de l'església, passarem per sota el cementiri i, tot seguit, deixant el camí de Sant Grau a la dreta ja veurem l'indicador per arribar a la font.


Bonica font situada enmig d'una arbreda de roures i alzines. El rierol vermell que produeix acaba en una zona d'aiguamolls molt curiosa.

Es tracta d'una construcció enclotada metre i mig respecte l'esplanada i obrada amb maons vistos. Consisteix en un replà de base rodona al qual s'hi accedeix per una rampa, tot delimitat per parets de maons.

Al mig del replà s'aixeca la font; un cilindre de ciment d'una mica més d'un metre d'alçada que simula el tronc d'un arbre tallat. A la part baixa d'aquest tronc és on s'hi ubica la sortida de l'aigua que brolla generosament a través d'un curt broc de ferro mig amagat per formació tosca tenyida de groc i cau a una pica semicircular per on desguassa.

Al voltant del replà rodó hi tenim un banc corregut de maons.

La font s'ha adequat per el consum de les seves aigües. Després de una canalització, l'aigua flueix per una llera artificial de forma rectangular d'uns 65 metres de llargada, acabant en una petita bassa.

Molts veïns i forasters s'hi acosten a buscar-ne l'aigua.

L'aigua d'aquesta font presenta alts continguts en ferro, carbonats i bicarbonats en dissolució que li proporcionen característiques singulars. En el punt de surgència, l'aigua presenta una temperatura mitjana de 17 ºC i un cabal d'uns 1.500 litres/hora.

La font de Can Verdaguer és coneguda popularment amb el nom de font Groga, que fa referència a la seva coloració causada pel precipitat de ferro, o font Picant, pel seu gust picantó, produït per l'alt contingut de diòxid de carboni. Aquest darrer element de l'aigua també fa que s'hi puguin trobar travertins.

La surgència d'aigua de la font es troba enclavada a roques metamòrfiques del Paleozoic. Està relacionada amb el sistema de fractures associats a la falla de Llorà, un important accident tectònic al llarg del qual se succeeixen manifestacions volcàniques del Quaternari. D'acord amb el criteri tèrmic i la presència o no de gasos, es poden distingir dos grups d'aigües subterrànies: surgències d'aigua calenta, amb o sense gas, i surgències d'aigua freda i carbònica, principalment diòxid de carboni. L'aigua d'aquesta font pertany a aquest segon grup, el quees coneix com 'aigües picants'. El seu origen prové de la barreja d'un flux de CO' amb l'aigua subterrània, afavorida per la presència de les fractures associades a la falla de Llorà, per on el CO' pot circular.