Font de la Torre


Canet d'Adri (Gironès )
Coordenades GPS:42.0360,2.7305Clica per veure la ubicació.
Alçada:223 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2022


La trobarem als afores del poble per l'oest, al costat de la riera de Canet i dins el parc que porta el seu nom, en un paratge encisador, envoltat de gorgues i salts d'aigua,


Per arribar a Canet d'Adri se surt de Girona per la carretera GI-531 i uns dos quilòmetres passat Sant Gregori es pren la carretera GIV-5313 que en uns tres quilòmetres ens aboca al poble. Un cop dins el poble cal trencar envers l'esquerra pel carrer de la Font, seguint les indicacions d'un rètol que diu 'Molí i Font de la Torre'. És millor deixar el vehicle en l'aparcament del poble i a partir d'aquí fer-ho a peu.


Passarem a prop la casa senyorial de Canet, que ha estat molt reformada i en l'actualitat està habitada. El camí ens portarà a baix de la riera de Canet, un paratge fosc i fresc, on ens trobem amb el parc de la Font de la Torre. En el seu dia s'hi va construir una sínia i una resclosa per retenir l'aigua de la riera i utilitzar-la per les necessitats adients. Per gaudir millor del paratge, cal que seguim el circuit que facilita la visita, amb un itinerari senyalitzat on podrem travessar la riera per sobre d'un antic pont. Al poc i a la paret que dona al bosc, hi trobarem la font.


La font queda sota una balma. L'aigua raja per un broc de ferro i cau a una pica quadrada d'obra arran del terra.

Acostuma a rajar.

Al costat dret hi ha un banc corregut d'obra rematada amb rajoles de terrissa amb respatller.

Damunt del brollador disposem d'una lleixa on la gent que hi fa estada hi deixa menjar.

A prop hi ha uns bonics salts d'aigua i nombroses gorgues. A l'estiu és habitual trobar-hi gent banyant-se (tot i que està prohibit) i prenent el sol.

La riera de Canet, o Tornavellins, neix sota la muntanya de Rocacorba i va serpentejant al llarg del seu curs formant balmes, petites cascades i rabejos d'una frondositat i bellesa molt especials. Al seu pas pel poble de Canet es converteix en un dels indrets més interessants del municipi, on forma les gorgues de la Font de la Torre, d'origen volcànic, formes d'erosió alveolar produïdes per l'impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l'aigua. La remodelació de la Font de la Torre ha donat lloc a la construcció d'una passera, una sínia i un circuit per a passejar-hi a banda i banda de la riera.