Clica per tornar a la pàgina de Brico.

BARBACOA CASOLANA
Introducció.

Us presento una barbacoa casolana per quan som molta colla a menjar.


Anys enrere, quan ens reuníem per fer calçotades o costellades a casa, fèiem un foc a terra i disposàvem els calçots o la carn al damunt d'un vell somier, a l'estil tradicional de les cases de pagès de Valls. Quan vàrem pavimentar el pati ja no podíem fer el foc a terra i calia trobar una alternativa. Havia doncs de construir una barbacoa prou gran i lo més còmoda possible.


Com que el fogoner acostumo a ser jo, me la faria a la meva mida i gust: Seria portàtil per poder-la moure i així triar en cada moment el millor lloc per situar-la; al sol a l'hivern i a l'ombra a l'estiu. També havia de ser alta per tal de no ajupir-me. Tindria uns ponts per que les graelles quedin alçades quan fem calçots. Hauria de ser prou llarga per tal de poder coure la carn al mateix temps que es vagi fent més brasa. L'últim requisit és que fos barata, la faria amb materials que tingués a l'abast.


Primer de tot havia de trobar els materials bàsics per començar: Per fer el cos de la barbacoa vaig utilitzar una planxa de ferro de 4mm de gruix que hi havia per casa, de les que s'utilitzen per salvar les rases als carerrs o carreteres. Per a les potes, així com per les nanses vaig fer servir una vella escala de ferro. Les rodes les vaig aprofitar d'una cadira de rodes que fa molts anys vaig recollir del costat d'un contenidor, un dia o altre acaben fent servei. Per a les graelles vaig comprar angle de 20 i barnilles d'encofrar, a més de molts electrodes de soldar.


Seguidament us resumeixo cóm la vaig fer, juntament amb un seguit de fotografies.

Cos.

Cos de la barbacoaEl primer que vaig fer va ser tallar amb l'amoladora gran la planxa de ferro, de tal forma que quedés una base rectangular de 165x60 Cm i unes baranes d'uns 9 Cm d'alçada que posteriorment vaig soldar.
Forats d'aireació als lateralsAl llarg de tot el contorn vaig fer uns forats de 10mm de diàmetre per facilitar-ne l'aireació, quatre encaixos per les nanses de les graelles i quatre suports on més endavant hi fixarem els ponts que aguantaran les graelles.

Potes.

PotesPer les potes, simplement tallar la vella escala de ferro (de tub rectangular), fer-ne dues peces, una més alta que l'altra, soldar-les al cos i afegir-li un parell de tirants per que no s'eixarranquin.

RodesA una de les potes li vaig col·locar dues rodes collades amb cargols de M8.

Acabat de les potes
Finalment uns ganxos soldats a una de les potes serveix per penjar-hi els estris; uns esmolls, una pala per escampar les brases i una clau amb mànec de fusta per collar els ponts de les graelles.


Nanses.

NansesEl tros d'escala que va sobrar el vaig aprofitar per fer les nanses, collant-lo a una de les potes mitjançant dos cargols de M8 per tal que fos abatible. Dos topalls fan que en posició de càrrega quedin horitzontals. Es mou com si d'un carretó es tractés.

Graelles.

GraellesLes graelles medeixen 100x58 Cm i estan fetes amb angle de ferro de 20mm i enreixat. Les nanses i les potes son de barnilla d'encofrar. Son dobles, per tal de poder tombar els calçots tots de cop; n'hi posem uns  50 cada vegada.

Ponts per alçar les graellesUns ponts fets amb barnilles d'encofrar permeten que les graelles quedin aixecades quan es couen calçots. Quatre suports soldats als laterals del cos fixen els ponts alhora que ens deixen regular-ne l'alçada.

Graelles en funcionament


Per unir ambdues graelles vaig fer unes senzilles argolles de forma rectangular amb filferro, que es posen i treuen fàcilment.

Parrilla per preparar la brasa


Per tal d'anar preparant més brasa mentre s'està coent la carn vaig fabricar una parrilla. A mida que es van fent les brases cauen al terra i després s'escampen.

Parrilla per preparar la brasa en funcionament
La parrilla té forma corbada i està feta amb angle de ferro de 20mm i barnilles d'encofrar de 10mm.