Clica per tornar a la pàgina de Brico.

PORTA RODA de RECANVI per SOTA la CARAVANA
Introducció.

Porta-roda de recanvi per posar sota la caravana
Quan vaig adquirir l'última caravana, una Sun-Roller Jazz 50CP, no duia roda de recanvi. El primer que vaig fer va ser comprar-ne una, moment en que vaig tenir el dilema d'on desar-la. No volia posar-la dins l'arcó per no perdre espai, tampoc la volia colocar al petit "garatge" que hi ha sota la llitera. Havia vist per internet algun fabricant que oferia uns suports per instal·lar sota la caravana i vaig decidir fer-me'n un, per descomptat no estarà homologat.
Pas a pas.

DespecejamentLa premisa era no foradar res de la caravana. A banda de no debilitar-la i estalviar posibles oxidacions, també evitar que em posesin problemes a l'hora de passar la Itv. Calia aprofitar forats ja existents a les bigues. No va ser difícil. Una mica per davant de les rodes, les bigues tenen unes obertures rectangulars aptes per aquest propòsit. La ubicació és perfecte doncs queda al mig de la caravana, molt a prop de l'eix i per tant compensant el pes.

Amb barnilla d'encofrar de 10mm de diàmetre vaig fer una estructura allargada, amb unes banyes i un espàrreg de M12 en un extrem i un passamà soldat per l'altre, amb dos pius per posicionar-se a la caravana i un forat central. Dos travessers per reforçar i, en un d'ells, dos espàrregs de M12 soldats on hi collarem la roda, amb un gruix entremig per adaptar l'alçada de la llanda.
Pletina per collar al forat del lateral esquerra
El forat rectangular del lateral esquerra el tapo amb una pletina amb dos forats que més tard aculliran els pius d'un dels extrems de l'estructura, i un espàrreg de M12 soldat al mig d'ells que servirà per collar més tard amb una femella. Tal com he dit al començament, en cap cas altero la caravana, aquesta pletina la collo a la biga amb sis cargols arran del forat i femelles i arandeles per darrera, que a més fan de centrador de la mateixa respecte al forat rectangular.

Conjunt muntat vist pel costat esquerra

La imatge de l'esquerra mostra el conjunt muntat des del costat esquerra. Podeu veure la utilitat dels dos forats de la pletina que reben els pius de l'estructura i com amb una única femella collem aquest costat.

Conjunt muntat vist pel costat dretAl forat rectangular del lateral dret se li passa l'extrem de l'estructura que porta les banyes (que son llargues i serveixen per que s'aguanti mentre s'acolla l'extrem contrari) se li posa un passamà retallat amb el pas de les banyes i un forat on queda inserit l'espàrreg que finalment collem amb una femella de M12.

Vista des de sota amb el suport i la roda ja muntats


La idea és colocar el suport, amb la roda ja muntada i collada, al terra, sota la caravana. Després inserir les dues banyes al forat rectangular del costat dret alhora que fiquem els pius del costat esquerra. Acabem collant pel costat esquerra amb una femella de M12, i pel costat dret amb un passamà amb tres forats, dos per les banyes i el del mig per l'espàrreg que collem amb una altra femella de M12. D'aquesta manera, a més de collar, tibem l'estructura.
Per muntar i desmuntar el conjunt només cal la clau de pujar i baixar la caravana que aquesta porta incorporada i que també serveix per a les rodes.