Clica per tornar a la pàgina de Brico.

Suport de porta-bicis de bola desplaçable per caravanaIntroducció.

Suport de porta-bicis de bola desplaçable per caravanaEl suport de porta-bicis de bola que us presento a continuació és una de les posibles solucions si disposeu d'una caravana amb la porta de l'arcó del tipus abatible i voleu poder accedir al mateix amb les bicicletes muntades.En el meu cas me'l vaig fer per adaptar-lo a una Sun-Roller Jazz 50CP. Us pot servir per a qualsevol model de caravana que porti una llança de la marca Alko.Es tracta d'un suport fet amb unes guies que llisquen per la llança de la caravana amb una bola al capdamunt on hi muntarem un porta-bicis del tipus de bola.
Pas a pas.

Conjunt de totes les peces necessàriesA la imatge de l'esquerra podeu veure tot el conjunt de peces que interven i que de seguit us aniré detallant.

Suport principal

Comencem pel suport principal: A un passamà de 40x10mm li vaig fer dos llargs colisos de 10mm. Seguidament, a una barra rodona de 30mm de diàmetre, prèviament buidada per treure-li pes, la vaig roscar per un extrem a M20, el pas de la rosca d'una bola que vaig comprar a una botiga de recanvis d'automòbil i que després de collar la vaig soldar. A l'altre extrem de la barra li vaig soldar una pletina amb quatre forats que van servir per collar la barra al passamà inicial. Finalment dos topes als extrems del passamà serveixen per assegurar que, tant aquest suport com el porta-bicis que anirà al damunt, no toquin mai la caravana.

La parella de guies


Les guies tenien de cumplir diferents requisits: Havien de lliscar per les bigues de la llança al mateix temps que ho feien pel suport principal. Alhora havien de ser les peces encarregades de fixar tot el conjunt a la caravana i finalment ser desmuntables per tal de retirar-ho quan no convingui. Després de donar-li moltes voltes i fer més d'una prova, aquí teniu el resultat definitiu.Amb angles i passamans d'acer inoxidable, vaig fabricar unes guies que llisquen per les bigues de la llança aprofitant el seu perfil. Un pom amb espàrreg de M10 ataca un gallet que és l'encarregat de fixar el suport principal a la caravana.

Conjunt de suport i guies


A la fotografia de la dreta teniu el conjunt de suport i guies, a punt de muntar-ho a la caravana.

Muntat a la caravana en posició de viatge
Per muntar-ho a la caravana només cal afluixar els dos poms, colocar les guies dins dels perfils de la llança, desplaçar el conjunt a la posició desitjada i collar-lo.A la imatge de l'esquerra veieu la posició de viatge; a fons cap enrere.

Muntat a la caravana en posició d'obrir l'arcó
A la fotografia de la dreta el suport està en la posició per poder obrir l'arcó, a fons cap endavant.

Puntal per evitar el balanceig
Com a mesura de seguretat i per tal d'evitar el balanceig del porta-bicicletes durant el viatge, vaig fer un puntal amb  una barnilla de 8mm de diàmetre corbada a la forma adequada. Després vaig fabricar un parell de suports que vaig collar a la part de sota del porta-bicicletes i on hi vaig insertar els dos extrems del puntal, de forma que sigui abatible i es plegui, tant en el moment de desplaçar el conjunt per la llança com a l'hora de desar-lo.

Recolzament del puntal
El puntal requeria un punt de recolzament. Amb un picaport de porta vell, dos trossos d'angle d'acer inoxidable i una maneta que vaig rescatar del contenidor de la ferralla, vaig fabricar un retenedor que vaig collar a la llança, sense fer-li cap forat, aprofitant el mateix cargol que aguanta el fre d'inèrcia de la caravana. El puntal queda inserit directament dins el retenedor per efecte de la molla del picaport; per treure'l només cal girar 90º la maneta en qualsevol sentit i ja queda alliberat.

Amb el porta-bicis i el puntal muntat en posició de viatge
No ho havia dit abans. El porta-bicicletes que vaig utilitzar és un model senzill del Decathlon, homologat i preparat per a dues bicicletes. S'acopla a la bola fàcilment i es colla mitjançant dos cargols.A la imatge de la dreta podeu veure tot el conjunt ja muntat a la caravana, amb el porta-bicis recolzat amb el seu puntal.

Amb l'arcó obert
I aquí el resultat final. Aquest era l'objectiu; poder obrir l'arcó per accedir al seu interior amb el porta-bicis muntat.

Amb les bicicletes carregades a punt d'enganxar la caravana
Amb les bicicletes ja carregades, només queda enganxar la caravana al cotxe i viatjar.Val a dir que l'hem utilitzat vàries vegades sense cap problema.