Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-003 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Cementiri de Santa Mª de Martorelles - Font Sunyera - Font de Sant Domènec i el Ca - Font de la Teula - Dolmen de Castellruf - Font de la Mercè - Can Girona – Cementiri de Santa Mª de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,6 Km 1h 40' 152 m 417 m 283 m 283 m Fàcil A trams Si 31-12-2011

Descripció:

Aquest itinerari té un primer tram amb poc desnivell que transcorre paral•lel al torrent de la font de Baix, i arriba fins a la font Sunyera. A partir d’ara ens tocarà remuntar la vessant obaga de la serralada litoral i entrar en el Bosc Bonic, boscúria formada per alzines, roures, avellaners,... situada als contraforts del turó de Galzeran i Castellruf, per arribar primer a la font de Sant Domènec i el Ca, i després a la font de la Teula situada al costat d’una paret rocosa. Farem l’últim tros de pujada fins a la base del turó de Castellruf on visitarem el dolmen de Castellruf. Ara només

  ens quedarà baixar fins a la font de la Mercè, passar per Can Girona, i pel torrent de Can Gurri per arribar-nos al cementiri, punt i final del recorregut.

La font Sunyera i la de la Mercè acostumen a rajar, les altres dues tenen un cabal molt condicionat per les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

    Sortim de l’aparcament del cementiri de Santa Maria de Martorelles en direcció al centre de la vila; a l’arrivar a la plaça Joan Matons fem a l’esquerra pel carrer de la Font del Ca tot deixant la masia Can Ferriols a l’esquerra. El camí puja suaument i ens allunyarà del nucli urbà en direcció a la serra, al fons podem veure la torre de guaita del turó de Galzeran. A la nostra dreta veiem horts i a sota el torrent de la Font de Baix. Deixem una pista amb una cadena a l’esquerra (camí de tornada de l’itinerari 01). Més tard el carrer es transforma en pista. Passem cadena, veiem un rètol del Parc de la Serralada Litoral, i una curiosa construcció a la dreta. A l’esquerra deixem una clariana amb una antiga pedrera. Girem cap a l’esquerra després de deixar un camí a la dreta. Deixem camí a la dreta i un corriol ascendent a l’esquerra. A la dreta veiem més a prop el torrent de la Font de Baix. Deixem un parell de corriols a la dreta que baixen al torrent. Arribem a una clariana amb plataners, deixem la pista que puja suaument i entrem entre els plataners, deixant un pou a la dreta.

1 15'
1,4 km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
    Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Mª de Martorelles.


Retrocedim a la pista i pugem uns metres. Agafem un camí a l’esquerra seguint un indicatiu de fusta en un pi cap a la font del Ca. El camí ens fa girar a la dreta, després puja zigzaguejant entre l’alzinar. Arribem a una clariana amb murets i una taula de fusta, pugem a l’esquerra entre falgueres aquilines i rogetes.

2 25'
1,9 km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
    Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. De la font, l’aigua surt per un forat i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El muret sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl.lica. Gravada en el mateix muret hi ha una inscripció datada l’any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.


Sortim de la font a l’esquerra, de seguida deixem una riereta descendent a la dreta que ens portaria a la font Sunyera, pugem per una torrentera molt erosionada per la força de l’aigua. Després de pujar una estona rebutgem un camí a l’esquerra amb unes pedres a l’inici, més tard el camí es bifurca, prenem el de l’esquerra. Arribem a un camí perpendicular, deixem a la dreta el camí a la font del Ferro i anem a l’esquerra a la font de la Teula. En un principi puja i després baixa suaument. Deixem un corriol ascendent a la dreta (ens portaria cap al turó de Galzeran) i un altre a l’esquerra, pocs metres després ens desviem per un corriol a la dreta i pujem uns 50 metres per una torrentera.

3 40'
2,6 km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
    La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdamunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.

Baixem de la torrentera i tornem a agafar el corriol d’abans a la dreta tot pujant per terreny erosionat. Durant la pujada anirem alternant trossos força erosionats amb pendent alta i trossos més planers. Anirem a sortir a una pista gran; a l’esquerra baixariem al poble, nosaltres fem a la dreta uns metres en pujada. A uns 25 metres som en una trifurcació: per un petit corriol ascendent a la nostra esquerra pujaríem al turó de Castellruf, la pista de l’esquerra en portaria a la font de la Mercè (l’agafarem després) i continuant recte aniríem al turó d’en Galzeran. Nosaltres continuarem recte uns quants metres fins que a la dreta trobem unes escales de fusta que ens duran als peus del dolmen.

4 50'
3 km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.


Desfem el tros de camí fins la trifurcació anterior; ara fem a la dreta i anem seguint les marques del GR. Baixem tot veient el Vallès i el Montseny al fons i a la dreta el castell de Sant Miquel amb vinyes als seus peus. Deixem un corriol a l’esquerra en una corba del camí. Arribem a un tros de la pista amb pendent forta que baixem amb compte. Deixem un corriol a la dreta ascendent en una corba. Deixem camí a l’esquerra i una mica més tard un altre camí també a l’esquerra després d’una cadena. A sota nostre a la dreta, veiem el torrent de Can Gurri. Arribem a un pal indicatiu i baixem seguint les indicacions a la font de la Mercè i Can Girona. Sortim de la pista tot passant una cadena, deixem un camí a la dreta i de seguida un corriol també a la dreta. Avancem uns metres més.

5 1h 15'
4,8 km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


La deixem a la dreta i continuem per la pista. A l’alçada d’uns cedres, deixem a la dreta el camí cap a Sant Miquel. Passem per una pineda. Deixem un camí a la dreta ascendent i una bassa a l’esquerra. Veiem diverses poblacions del Vallès, amb les serres prelitorals al fons i les cases del poble en primer terme.

6 1h 30'
5,8 km
182 m 41.5252,2.2604Clica per veure'n la ubicació. Can Girona

Deixem les dependències d’aquesta casa de colònies a l’esquerra. Uns metres després agafem un corriol a l’esquerra. Deixem a l’esquerra una construcció abandonada i baixem paral·lels al torrent de Can Gurri. Deixem un camí a l’esquerra amb una cadena cap a Can Girona. Creuem el torrent, i remuntem per l’alzinar. Deixem algun corriol a l’esquerra i arribem a Can Bernades, girem a l’esquerra, deixant dos camins a la dreta. Passem entre vinyes, a la dreta hi ha un caminet que ens portaria a una cisterna entre els conreus.


F 1h 40'
6,6 km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Hem arribat a l’aparcament del cementiri, inici i final d’aquest recorregut.