Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-004 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Can Torras (Sant Fost) – Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes – Can Torrens Vell – Font de la Canaleta - Cementiri de Sant Fost – Can Torras.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
5,6 Km 1h 10' 77 m 216 m 135 m 135 m Fàcil No Si 16-09-2012

Descripció:

Passejada curta i cíclica. Té una primera part molt suau fins arribar a la font de la Canaleta; tot seguit pugem una torrentera que serà la part més feixuga, per després ser planer fins al final. Aquest és el recorregut de la cursa de Cabanyes, que es fa cada tercer diumenge de Setembre, des de 1983.

La font de la Canaleta acostuma a rajar sempre.


Aproximació:

Per arribar a Can Torras ens desviem de la carretera BV-5001 aproximadament en el quilòmetre 11,5 i entrem al camí de l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes, deixem la sot-estació elèctrica a l’esquerra, trobem una bifurcació que fem a la dreta i ja només ens queda seguir la pista fins arribar a la masia.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.Itinerari:

0 0h
0 Km
116 m 41.5068,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Can Torras (Sant Fost de Campsentelles)
    Es troba a uns 450 metres de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes i a uns 1,5 Km de la carretera BV-5001 de Santa Coloma de Gramenet a La Roca del vallès. Les primeres notícies que es tenen d'aquesta antiga masia són del segle XV quan la casa era coneguda com a Can Torra. Va ser bastida per etapes i manté l'aspecte general de les masies tradicionals catalanes.Actualment estan acondicionant-la com a casa de colònies i hípica.

Sortint de l’era de la casa en sentit sud pugem una petita pendent i continuem per la pista marcada com a “Camí de Sant Cebrià de Cabanyes”. Obviem qualsevol camí i als 400 metres de suau pujada ja som a les portes de l’ermita.

1 5'
0,4 Km
151 m 41.5051,2.2250Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes
    Ermita romànica del segle XII, consagrada el 1192. A finals del segle passat va estar parcialment restaurada.

Continuem per la mateixa pista que duiem i en el mateix sentit. A uns 250 metres a la dreta deixem un camí barrat amb una cadena que ens duria a la font dels Avellaners i uns 400 metres després deixem una pista a la dreta que puja fins el poblat ibèric de les Maleses, a l’esquerra del camí queden dues torres d’alta tensió. Seguim uns 120 metres més per la pista, moment que ens desviem a la dreta per un corriol que en 350 metres ens porta a Can Torrens Vell.


2 20'
1,5 Km
175 m 41.5022,2.2335Clica per veure'n la ubicació. Can Torrens Vell
    Localitzem la masia al començament del bosc de la propietat, en un indret ombrívol i a pocs metres de la font de la Canaleta. Aquesta casa pairal és una de les més antigues del poble, documentada ja l'any 1300. A finals dels segle XIX els propietaris van anar a viure a la casa que van construir al costat de l'antiga església parroquial, quedant aquesta habitada per masovers. A la segona meitat del segle passat s'hi van fer unes obres annexes que vàren vanviar la fisonomia inicial de la masia. Malgrat tot, encara manté les arrels constructives de la típica masia catalana. Actualment no està habitada, tot i que els dies de festa s’hi organitzen “jocs de guerra” amb pistoles que disparen unes boletes de plàstic.


De l’esplanada de la finca, deixant la masia a l’esquerra, agafem un camí barrat per una barrera metàl.lica i ens endinsem en el bosc. De seguida, a l’esquerra, baixant uns esglaons trobem la font de la Canaleta.

3 25'
1,7 Km
178 m 41.5007,2.2347Clica per veure'n la ubicació. Font de la Canaleta
    Es troba dins la propietat de Can Torrens Vell, a uns 200 metres de la masia en direcció llevant. Sempre raja amb un bon doll, de ben segur la font que té el cabal més abundant de la contrada. Està construïda amb totxos arrebossats, pedra i un llarg tub. Té aquest nom, perquè recollia l'aigua que venia d'una mina en un canal de fusta que era un tronc buidat d'un arbre. Més endavant un canal d'obra descobert va substituir-lo. L'aigua de la font es condueix a la bassa, on s'aprofita per regar els horts de l'entorn. A la dècada dels cinquanta i seixanta del segle passat, la font i el seu voltant van ser lloc d'esbarjo de l'important colònia d'estiuejants que hi havia al poble.


Tornem al camí; deu metres després de sortir de la font trobem una bifurcació; nosaltres agafem el camí de l’esquerra que s’enfila, inicialment per un camí ben fressat i més endavant per una torrentera. Finalment arribem a la part més alta del nostre recorregut; a la dreta queda un carrer asfaltat que cap amunt ens portaria als Castanyers i cap avall entrariem a la urbanització Mas Llombard. Nosaltres ja no entrem al carrer asfaltat, girem a l’esquerra per un camí carreter que ja no deixem durant uns 1.100 metres, fins enllaçar amb la pista que puja del poble i va a Can Torrens Vell. Creuem la pista i just davant comença un corriol que agafem; quan portem fets uns 300 metres el corriol mena a un camí més ample que fem a la dreta i que ja no deixem fins arribar al cementiri.

4 50'
3,8 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost

Del cementiri agafem la pista que s’endinsa en el bosc en direcció ponent. No la deixem, obviant altres camins que hi menen, i anirem a petar a la pista que va de la carretera BV-5001 a Can Torras; aquí girem a l’esquerra i anem seguint la pista fins arribar a l’era de Can Torras.

F 1h 10'
5,6 Km
116 m 41.5068,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Can Torras

Inici i final del recorregut d’avui.