Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-009 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Cementiri de Santa Maria de Martorelles – Coll de Can Corbera – Castell de Sant Miquel – Coll de Can Corbera – Font de Can Barbeta - Font de la Mercè – Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,6 Km 2h 30' 152 m 435 m 313 m 313 m Fàcil A trams Si 19-11-12

Descripció:

Fàcil recorregut pels voltants del Coll de Can Corbera i del Castell de Sant Miquel, entre Vallromanes, Montornès del Vallès i Santa Mª de Martorelles.

La font de la Mercè sempre raja.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

    L’inici del recorregut el fem al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Deixem el cementiri a la nostre esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra, uns metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el corriol va paral·lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, caminem uns metres pel torrent. Arribem a una bifurcació, deixem a la dreta el corriol amb la cadena que va per l’interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona i pugem recte pel torrent, una mica més tard el deixem a sota nostre a l’esquerra. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers. Arribem a una pista perpendicular que fem a la dreta tot seguint uns indicatius cap a la font de la Mercè, Castellruf i el castell de Sant Miquel. Deixem Can Girona a la dreta i pugem per la pista, trobem marques del GR 97.3 i d’un sender local. Deixem una gran bassa d’aigua cilíndrica a la nostra dreta. Deixem un camí a l’esquerra, i continuem per la pista. Una mica més tard baixem lleugerament. Arribem a una bifurcació, pel camí de la dreta aniriem a la Font de la Mercè, després tornarem per aquest. Nosaltres agafem el de l’esquerra. L’anem seguint, passant entre vinyes i deixant diferents caminets a la dreta fina arrivar a un camí perpendicular que farem a la dreta. Continuem per aquest camí fins que trobem una pista perpendicular amb un pal indicatiu. Girem a l’esquerra i uns 100 m més endavant hi ha una trifurcació, és el Coll de Can Corbera, on hi ha una casa a la dreta.

1 45'
2,6 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

A l’esquerra surt una pista, barrada amb una cadena, que seguirem fins que s’acabi en una petita explanada. A l’esquerra del final de la pista surt un corriol ascendent que ens durà al cim on hi ha el Castell de Sant Miquel.


2 1h 10'
3,7 Km
434 m 41.5276,2.2722Clica per veure'n la ubicació. Castell de Sant Miquel
    Fortificació medieval que hi ha al punt més alt del municipi de Montornès del Vallès. La primera notícia escrita del castell de Montornès és de 1109, tot i que la construcció és, segurament, anterior. Fou propietat comtal fins que el 1342 fou venut als Montornès, senyors de la torre Tavernera. Era una edificació de grans dimensions amb muralles que en alguns punts aprofitaven les parets de roca natural. Avui només en queda dempeus una meitat de la torre circular de l’Homenatge. El nom es deu a l’existència d’una capella propera dedicada a Sant Miquel.


Un cop vistes les restes del castell desfem el camí i baixem fins el Coll de Can Corbera.

3 1h 30'
4,8 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

Tenim la cadena al darrera i girem a la dreta; uns 100 m més endavant hi ha la bifurcació amb el pal indicatiu per on abans hem vingut des de la dreta. Ara continuem recte, passem per les restes de Can Barbeta. Quatre-cents metres més endavant, trobem a l’esquerra el corriol que dóna accés a la Font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.


4 1h 45'
5,7 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Retrocedim fins el camí, fem a l’esquerra i a uns 100 metres trobem una cadena. La passem i anem a parar a una pista; a l’esquerra aniriem a la font i dolmen de Can Gurri. Nosaltres anem cap a la dreta tot baixant, sense deixar la pista; quan siguem a baix passarem una cadena i uns metres més endavant està la Font de la Mercè.

5 2h 5'
6,8 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


La deixem a la dreta i continuem per la pista. A l’alçada d’uns cedres, deixem a la dreta el camí que hem agafat primer cap a Sant Miquel. Passem per una pineda. Deixem un camí a la dreta ascendent i una bassa a l’esquerra. Veiem diverses poblacions del Vallès, amb les serres prelitorals al fons i les cases del poble en primer terme. Deixem les dependències de Can Girona a l’esquerra. Uns metres després agafem un corriol a l’esquerra. Deixem a l’esquerra una construcció abandonada i baixem paral·lels al torrent de Can Gurri. Deixem un camí a l’esquerra amb una cadena cap a Can Girona. Creuem el torrent, i remuntem per l’alzinar. Deixem algun corriol a l’esquerra i arrivem a Can Bernades, girem a l’esquerra, deixant dos camins a la dreta. Passem entre vinyes, a la dreta hi ha un caminet que ens portaria a una cisterna entre els conreus.

F 2h 30'
8,6 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i fi d’aquest itinerari.