Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-010 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Can Girona (Santa Maria de Martorelles) – Coll de Mercader – Coll de Can Corbera – Dolmen de Can Gurri – Font del Llorer o de la Tereseta – Font de Can Gurri – Font de Can Barbeta – Font de la Mercè – Can Girona.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,9 Km 2h 25' 175 m 438 m 347 m 347 m Fàcil A trams Si 27-11-11

Descripció:

Avui descobrirem camins i corriols que ens conduiran a visitar dos colls, un dolmen i quatre fonts entre Vallromanes i Santa Maria de Martorelles.

La font de la Mercè raja sempre i la de Can Gurri gairebé també.


Aproximació:

Sortirem des de la cruïlla de camins que hi al costat de Can Girona (Santa Mª de Martorelles). El cotxe el podem deixar al mateix lloc de l’ínici, a l’acabar el carrer del camí de Can Girona, s'acaba l'asfalt, i continuem uns metres més per una pista de terra fins arribar a la cruïlla.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
182 m 41.5252,2.2604Clica per veure'n la ubicació. Can Girona (Santa Maria de Martorelles)

Començarem el recorregut a les portes de la casa de colònies de Can Girona al poble de Santa Maria de Martorelles. D’aquí ens enfilarem al Coll de Mercader seguint els pals indicatius, deixant a l’esquerra Can Oliveres i passant entre vinyes.

1 15'
0,6 Km
237 m 41.5291,2.2616Clica per veure'n la ubicació. Coll de Mercader

Retrocedim uns metres i agafem un caminet a la nostra esquerra que ens portarà al Coll de Can Corbera, a Vallromanes.

2 45'
2,6 Km
307 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

    Sortim del coll de Can Corbera direcció nord-est, caminant paral.lels a la paret d'una finca que ens queda a ma dreta, per un pista que en un principi es força ampla i planeja. Quan hem caminat uns 150 metres travessem una cadena. Seguim pel mateix camí i cinc cents metres més endavant, obvíem un corriol que ens mena a banda esquerra. Cent metres més enllà, ens desviem per un corriol que trobem a mà dreta. Cent cinquanta metres més amunt arribem a un corriol que ens creua, nosaltres girem a la dreta i el seguim sentit sud. La tendència d'aquest corriol és anar guanyant alçada. Quan portem un quilòmetre arribem a una cruïlla, nosaltres seguim el corriol de l'esquerra, que va baixant i està molt definit. Dos-cents metres més enllà sortim a una pista ampla, nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent. Cent cinquanta metres més amunt, a banda esquerra trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està quinze metres endins.

3 1h 20'
4,8 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.
Sortim del dolmen i tornem a la pista tot girant a l'esquerra, direcció sud. Cent cinquanta metres més endavant, trobem un camí que baixaria cap a la vessant de marina, nosaltres contínuem per la pista. A uns 250 metres passem pel coll d’en Gurri, deixant una pista a l’esquerra que enllaça amb la pista carenera (GR-92). Uns 500 metres més endavant, hem d'estar molt atents, perquè a la dreta hem d'agafar un camí carreter que ens obliga a fer un gir de 180 graus i marxar per sota la pista, ara en sentit nord. Uns 100 metres més avall, a l’esquerra, trobem el corriol de la font del Llorer que trobarem si seguim uns 25 metres.

4 1h 40'
6 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer  o de la Tereseta
    Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, hi ha una pica d’obra rodona i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa.
Retrocedim fins el camí carreter i seguim avall, arribant 220 metres més endavant a una torre elèctrica. Nosaltres ara contínuem per un corriol a l'esquerra. En un principi el camí no està molt definit, però a mesura que davallem, ens anem ficant dins el torrent i només 150 metres més enllà arribem a la font de Can Gurri.

5 1h 50'
6,4 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.


Sortim de la font pel corriol i cent cinquanta metres més endavant arribem a la pista. A aquesta alçada, creuant els esbarzers que tenim a mà esquerra ens queda la Fonteta de Can Gurri. Font de característiques modestes i descuidada; a dia d’avui (novembre-2011) no s’hi pot accedir per la gran quantitat de bardisses. Seguim avall per la pista i després d'uns 250 metres, girem a la dreta, tot creuant una cadena. 100 metres més endavant, trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la Font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

6 1h 55'
6,8 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.
Sortim del torrent i tornem a la pista principal, retrocedim, tornem a creuar la cadena i girem a la dreta tot baixant, sense deixar la pista; quan siguem a baix passarem una cadena i uns metres més endavant està la Font de la Mercè.

7 2h 10'
7,8 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


La deixem a la dreta i continuem per la pista. A l’alçada d’uns cedres, deixem un camí a la dreta, després un altre ascendent també a la dreta i una bassa a l’esquerra. Veiem diverses poblacions del Vallès, amb les serres prelitorals al fons i les cases del poble en primer terme.

F 2h 25'
8,9 Km
182 m 41.5252,2.2604Clica per veure'n la ubicació. Can Girona

Inici i final d’aquest recorregut.