Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-014 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Cementiri de Santa Maria de Martorelles – Coll de Mercader – Coll de Can Corbera – Dolmen de Can Gurri – Font de Can Gurri – Font de Can Barbeta – Font de la Mercè – Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,9 Km 2h 15' 155 m 420 m 340 m 340 m Fàcil A trams Si 22-01-12

Descripció:

Passejada que ens permetrà conèixer dos colls, un dolmen i tres fonts entre Vallromanes i Santa Maria de Martorelles.


Aproximació:

La font de la Mercè raja sempre i la de Can Gurri gairebé també.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

    Deixem el cementiri a la nostre esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Uns metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el corriol va paral•lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, caminem uns metres pel torrent. Arribem a una bifurcació, deixem a la dreta el corriol amb la cadena que va per l’interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona i pugem recte pel torrent, una mica més tard el deixem a sota nostre a l’esquerra. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers. Arribem a una pista perpendicular que fem a l’esquerra. Uns metres més hi ha una bifurcació que fem a la dreta, seguint els pals indicatius, deixant Can Oliveres a l’esquerra i passant entre vinyes fins el Coll de Mercader.

1 20'
1,3 Km
237 m 41.5291,2.2616Clica per veure'n la ubicació. Coll de Mercader

Retrocedim uns metres i agafem un caminet a la nostra esquerra que ens portarà al Coll de Can Corbera a Vallromanes.2 50'
3,3 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

    Sortim del coll de Can Corbera direcció nord-est, caminant paral.lels a la paret d'una finca que ens queda a ma dreta, per un pista que en un principi es força ampla i planeja. Quan hem caminat uns 150 metres travessem una cadena. Seguim pel mateix camí i cinc cents metres més endavant, obvíem un corriol que ens mena a banda esquerra. Cent metres més enllà, ens desviem per un corriol que trobem a mà dreta. Cent cinquanta metres més amunt arribem a un corriol que ens creua, nosaltres girem a la dreta i el seguim sentit sud. La tendència d'aquest corriol és anar guanyant alçada. Quan portem un quilòmetre arribem a una cruïlla, nosaltres seguim el corriol de l'esquerra, que va baixant i està molt definit. Dos-cents metres més enllà sortim a una pista ampla, nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent. Cent cinquanta metres més amunt, a banda esquerra trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està quinze metres endins.

3 1h 25'
5,5 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.
Sortim del dolmen i tornem a la pista tot girant a la dreta. A uns cent cinquanta metres deixem el corriol a la dreta, per on hem vingut, i continuem baixant fins arribar a una clariana. Agafem el corriol a l’esquerra senyalitzat amb pals liles del parc, entrem en un bosc tancat i ombrívol.

4 1h 35'
6 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.Retrocedim fins la pista principal. A aquesta alçada, creuant els esbarzers que tenim a mà esquerra ens queda la Fonteta de Can Gurri. Font de característiques modestes i descuidada; a dia d’avui (gener-2012) no s’hi pot accedir per la gran quantitat de bardisses. Seguim avall per la pista i després d'uns 250 metres, girem a la dreta, tot creuant una cadena. Cent metres més endavant, trobem a la drerta el corriol que dóna accés a la Font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

5 1h 40'
6,3 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Sortim del torrent i tornem a la pista principal, retrocedim, tornem a creuar la cadena i girem a la dreta tot baixant, sense deixar la pista; quan siguem a baix passarem una cadena i uns metres més endavant està la Font de la Mercè.

6 1h 55'
7,3 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


La deixem a la dreta i continuem per la pista. A l’alçada d’uns cedres, deixem un camí a la dreta, després un altre ascendent també a la dreta i una bassa a l’esquerra. Veiem diverses poblacions del Vallès, amb les serres prelitorals al fons i les cases del poble en primer terme.

F 2h 15'
8,9 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i final d’aquest recorregut.