Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-015 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles) - Dolmen de Can Gurri - Font de Can Gurri - Font del Llorer o de la Tereseta - Dolmen de Castellruf – Font de la Teula – Font del Ferro – Font de la Dinamita – Mas Corts.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,5 Km 2h 30' 242 m 461 m 386 m 386 m Mitjana A trams Si 29-01-12

Descripció:

Passejada que ens durà a veure 2 dolmens i 5 fonts. Començarem dalt de la urbanització Mas Corts a Sant Fost de Campsentelles i de seguit farem cap al dolmen de Can Gurri a Vallromanes; des d’aquí tornarem a l’inici passant per les fonts esmentades abans.

Les fonts de la Dinamita, la font de Can Gurri i la font del Llorer tenen un cabal molt condicionat per les pluges.


Aproximació:

Per apropar-nos al punt d'inici i final de la passejada anirem en cotxe fins la urbanització Mas Corts, que es troba al quilòmetre 7,5 de la carretera de La Conreria (B-500). Pujant des de Mollet trobem el desviament de la urbanització a l'esquerra i hem de pujar força pel carrer Sant Llorenç fins la confluència amb el carrer Aneto on aparcarem. Ara hem de seguir el tros de carrer que ens queda més a l'esquerra i pel qual pocs metres més endavant trobem una tanca del Parc de la Serralada del Litoral impedint el pas als cotxes.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
297 m 41.5045,2.2505Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles)

Passem la tanca, a uns 15 metres deixem un corriol a l’esquerra, continuem per la pista ampla. Deixem un camí a la dreta, després un corriol a l’esquerra i anem a parar a un encreuament que fem a la dreta. Deixem un camí a l’esquerra, més amunt deixem un corriol a l’esquerra, una pista a la dreta i un corriol a la dreta, seguim pujant fins arribar a una pista perpendicular que fem a la dreta. A continuació girem a l’esquerra en direcció al Coll de Can Gurri. Deixarem dos corriols a la dreta, dos a l’esquerra, un a la dreta, una pista a l’esquerra, un corriol que travessa la pista, un corriol a l’esquerra que ens portaria a la font del Llorer, un corriol a la dreta, una pista a la dreta, una altra pista a la dreta i, finalmemt, a ma dreta hi han unes escales que ens porten al dolmen de Can Gurri.

1 1h
4,4 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.Tornem a la pista i fem a la dreta; seguim baixant fins trobar una clariana. Agafem el corriol a l’esquerra senyalitzat amb pals liles del parc, entrem en un bosc tancat i ombrívol.

2 1h 10'
4,9 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.


Passada la font trobem tres camins, pugem pel de la dreta, que després es bifurca i hem d’anar a l’esquerra, fins a arribar a un altre. El corriol és costerut, mig tapat per la vegetació i molt erosionat per l’aigua. Sortim a una clariana amb una torre elèctrica a la dreta, deixem un corriol a l’esquerra i pugem recte pel camí més marcat. Pugem una estona i agafem el primer corriol que trobem a la dreta que ens fa baixar.

3 1h 20'
5,3 Km
411 m 41.5138,2.2742Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
    Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, hi ha una pica d’obra rodona i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa.Retrocedim fins al camí principal i continuem pujant. Sortim a una pista gran que fem a la dreta (pista per la que ens ha portat abans al dolmen de Can Gurri). Anem per l’alzinar, arribem a una bifurcació, deixem el camí de l’esquerra i dels dos de la dreta agafem el més ample (dreta). Comencem a baixar al poble, per un alzinar amb brucs més eixut que els anteriors, ja que rep més insolació. Veiem Castellruf enfront nostre, deixem un corriol a l’esquerra. Arribem a una pista perpendicular que agafem a la dreta, caminem uns metres i veiem un pal indicatiu i un corriol a l’esquerra, pugem.

4 1h 35'
6,5 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.


Baixem al camí principal i pocs metres després arribem a una trifurcació: a la dreta baixaríem a la font de la Mercè, pel corriol central pujariem al cim de Castellruf, nosaltres continuem pel de més a l’esquerra; uns 20 metres a l’esquerra agafem un corriol que, en forta baixada, ens portarà a la font de la Teula, situada a l’esquerra pujant per una torrentera.

5 1h 45'
6,8 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
    La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.

Baixem la torrentera i girem a l’esquerra; deixem a la dreta un corriol i anem recte. Poc després deixem un camí a la dreta que ens faria baixar a santa Maria de Martorelles. Arriba un moment que la vegetació ens permet veure unes vistes a la dreta de la serra prelitoral. Arribem a una clariana amb avellaners, i un camí ascendent a la esquerra que rebutgem, just aquí surt un corriol descendent a la dreta que agafem.

6 1h 55'
7,6 Km
342 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
    Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d’obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terra. La font només raja en episodis plujosos i quan ho fa, raja pel tub petit i per un forat que hi ha a tocar de la volta, no pas pel tub més gran.

Retrocedim en pujada, i continuem pel camí que portàvem, que entre talussos argilosos i alzines ens portarà en pujada a una pista transversal. A l’esquerra, al fons, veiem el turó d’en Galzeran. Anem a la dreta per una zona amb més insolació poblada per pins, el camí baixa. Després d’una estona baixant deixem un camí a la dreta que ens portaria a la font Sunyera i continuem recte. A uns 30 metres deixem aquesta pista i girem a l’esquerra. El següent corriol a la dreta l’agafem i el seguim fins trobar-ne un altre a l’esquerra. Seguint aquest caminet ens portarà a la font de la Dinamita.

7 2h 15'
9 Km
242 m 41.5062,2.2519Clica per veure'n la ubicació. Font de la Dinamita
    Es troba situada dins el bosc de la Nau, just a sota del camí, a uns 10 minuts a peu de la urbanització Mas Corts. De ben segur una de les millors fonts de tota la Serralada de Marina, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja, l'estructura de la font i la seva conservació. La cobreix un sostre de volta catalana feta d’obra vista i totxo. Està envoltada d'alzines, bardisses, heures i plataners. A uns 150 metres de la font encara es poden veure les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la font. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.Un cop passat el pont que hi ha al damunt de la font fem a l’esquerra i anem pujant, seguint el corriol. A la dreta deixarem les restes de l’antiga fàbrica de dinamita. Uns metres més i sortirem a la pista principal, fem a la dreta i a uns 20 metres ens trobem una cadena.

F 2h 30'
9,4 Km
297 m 41.5045,2.2505Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts

Inici i final d’aquest recorregut.