Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-016 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles) – Font de la Teula – Turó de Galzeran – Dolmen de Castellruf – Font de la Dinamita – Mas Corts.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,1 Km 2h 30' 242 m 479 m 386 m 386 m Fàcil A trams Si 4-02-12

Descripció:

Començarem dalt de la urbanització Mas Corts a Sant Fost de Campsentelles i de seguit farem cap a la font de la Teula, pujarem al turó de Galzeran, des d’on podrem veure la panoràmica més àmplia de tot l'entorn. Farem una volta, seguint el GR-92, i visitarem el dolmen de Castellrruf. Ja de tornada passarem per la font de la Dinamita.

La font de la Dinamita i la de la Teula acostumen a rajar.


Aproximació:

Per apropar-nos al punt d'inici i final de la passejada anirem en cotxe fins la urbanització Mas Corts, que es troba al quilòmetre 7,5 de la carretera de La Conreria (B-500).

Pujant des de Mollet trobem el desviament de la urbanització a l'esquerra i hem de pujar força pel carrer Sant Llorenç fins la confluència amb el carrer Aneto on aparcarem. Ara hem de seguir el tros de carrer que ens queda més a l'esquerra i pel qual pocs metres més endavant trobem una tanca del Parc de la Serralada del Litoral impedint el pas als cotxes.

 

Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
297 m 41.5045,2.2505Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles)

Passem la tanca, a uns 15 metres deixem un corriol a l’esquerra, continuem per la pista ampla. Deixem un camí a la dreta, després un corriol a l’esquerra i anem a parar a un encreuament que fem a la dreta. Deixem un camí a l’esquerra, més amunt agafem un corriol a l’esquerra en baixada. Uns metres més avall a l’esquerra surt un corriol que va a la font del Ferro. Continuem endavant, deixem varis corriols a l’esquerra i un corriol ascendent a la dreta (després ens portarà al turó de Galzeran) i un altre a l’esquerra, pocs metres després ens desviem per un corriol a la dreta i pujem uns 50 metres per una torrentera.

1 35'
2,2 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
    La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.Retrocedim i pugem pel corriol erosionat que ens queda a l’esquerra (abans a la dreta), primer és un xaragall, després millora una mica, però a trams està una mica tapat per la vegetació. Sortim a un camí perpendicular, a la nostra dreta tenim una torre elèctrica, anem a l’esquerra. El camí és més ample però es troba una mica colonitzat per la vegetació herbàcia. Arribem a una pista gran que agafem a la dreta, el terreny és més obert. Deixem un camí a la dreta. Tornem a deixar un altre camí a la dreta. Arribem a una pista gran amb un pal indicador, a l’esquerra aniríem al Coll de Can Gurri, anem a la dreta en direcció a la Conreria. Agafem una pista a l’esquerra amb indicacions al turó d’en Galzeran. Pugem deixant una tanca a l’esquerra que protegeix unes vinyes, comencem a veure la vessant de solana i el mar, sota nostre Alella i el Masnou.

2 1h
3,5 Km
485 m 41.5046,2.2663Clica per veure'n la ubicació. Turó de Galzeran
    El Turó de Galzeran o Turó d'en Mates és una muntanya de 485 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serra de Marina. Ben visible dons al cim hi ha ubicada una torre de guaita. És el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metro. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodò i el Turó de Galzeran; una placa recorda el fet. Des del cim les vistes són insuperables; veiem Tiana i Alella als peus i al fons ran de mar Premià, el Masnou, Badalona i Barcelona, per ponent tot el Vallès amb la serralada Prelitoral i més enllà es divisa el Montseny i el Pirineu.


    Un cop hem gaudit de les vistes desfem els últims 20 metres i baixem fent ziga-zagues entre vinyes fins arribar a una pista ample (GR-92) que fem a l’esquerra. Deixem un camí a la dreta. Agafarem el proper corriol a l’esquerra que seguirem fins arribar a una pista gran. Farem a la dreta i als pocs metres girarem a l’esquerra on hi ha una bifurcació, agafem el de l’esquerra, el més petit, i anirem a sortir a una pista gran que farem a l’esquerra. Arribem a una pista perpendicular que agafem a la dreta, caminem uns metres i veiem un pal indicatiu i un corriol a l’esquerra amb uns esglaons, pugem.

3 1h 35'
5,9 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.

Baixem les escales i fem la pista a la dreta, deixarem a l’esquerra la pista per on hem vingut i més endavant un camí a la dreta i després un altre també a la dreta. En el pròxim encreuament girarem a la dreta. Després d’una estona baixant deixem una pista a l’esquerra i un corriol a la dreta, el que hem fet primer per anar a la font de la Teula, continuem baixant, deixem un camí a la dreta que ens portaria a la font Sunyera i continuem recte. A uns 30 metres deixem aquesta pista i girem a l’esquerra. El següent corriol a la dreta l’agafem i el seguim fins trobar-ne un altre a l’esquerra. Seguint aquest caminet ens portarà a la font de la Dinamita.

4 2h 20'
8,71 Km
242 m 41.5062,2.2519Clica per veure'n la ubicació. Font de la Dinamita
    Es troba situada dins el bosc de la Nau, just a sota del camí, a uns 10 minuts a peu de la urbanització Mas Corts. De ben segur una de les millors fonts de tota la Serralada de Marina, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja, l'estructura de la font i la seva conservació. La cobreix un sostre de volta catalana feta d’obra vista i totxo. Està envoltada d'alzines, bardisses, heures i plataners. A uns 150 metres de la font encara es poden veure les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la font. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.Un cop passat el pont que hi ha al damunt de la font fem a l’esquerra i anem pujant, seguint el corriol. A la dreta deixarem les restes de l’antiga fàbrica de dinamita. Uns metres més i sortirem a la pista principal, fem a la dreta i a uns 20 metres ens trobem una cadena.

5 2h 30'
9,1 Km
297 m 41.5045,2.2505Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts

Inici i final d’aquest recorregut.