Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-021 (Barcelonès)

Punts de referència:

Barri de Can Franquesa (Santa Coloma de Gramenet) – Font del Joncar – Font de la Bóta – Poblat ibèric de Puig Castellar – Collet de la Torre dels Frares – Mina de Galena – Font de l’Alzina – Font de la Bóta – Font de Sant Roc – Barri de Can Franquesa.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,9 Km 2h 5' 81 m 303 m 374 m 374 m Fàcil A trams Si 18-03-12

Descripció:

La ruta d’avui és la que es pot fer més al sud de la Serralada de Marina. Gaudirem d'unes grans vistes sobre el Barcelonès, envoltarem el turó de Puig Castellar on visitarem el seu poblat ibèric, ens aproparem a una antiga mina de galena i coneixerem quatre fonts.


Aproximació:

Sortida des del barri de Can Franquesa de Santa Coloma de Gramanet, dalt de tot de l’Avinguda Ramon Berenguer IV, darrera de la parada del bús.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
123 m 41.4659,2.2073Clica per veure'n la ubicació. Can Franquesa (Santa Coloma de Gramenet)

Comencem a caminar per un camí que trobem a la dreta i que a l'entrada del mateix hi ha un panell del Parc de la Serralada de Marina i poc metres més endavant està flanquejat per pins, posteriorment el camí comença a pujar una mica. Desprès d'uns cent metres el camí ample marxa a la dreta i nosaltres agafem un corriol a l'esquerra indicat amb un quadrat vermell. Uns metres més endavant fa un lleuger revolt a mà esquerra i quinze metres més enllà trobem un corriol que ens travessa. Nosaltres girem a la dreta i 75 metres més endavant arribem a una cruïlla de corriols. Nosaltres obvíem el que gira a l'esquerra pronunciadament i seguim recte pel qual vením i a 5 metres davant nostre ja tenim la deu.

1 5'
0,3 Km
162 m 41.4675,2.2087Clica per veure'n la ubicació. Font del Joncar
    Localitzem la deu a escassos 200 metres del barri de Can Franquesa. Hi accedim per un corriol que surt del darrera de la parada del bus, a dalt de tot de l’Avinguda Ramon Berenguer IV. Aquesta font és una deu, l'aflorament d'aigua a la superfície terrestre, originada en produir-se la intersecció d'una capa aqüífera amb aquesta superfície. Aquestes deus són bons abeuradors naturals pels animals que viuen pels voltants i a més són l'hàbitat de rèptils i amfibis. Podem trobar poques deus a la Serralada de Marina.

Tenint la deu a la nostra dreta agafarem el camí que hi passa pel davant, deixant el corriol per on hem vingut a l’esquerra. Al cap d’uns 150 metres hi ha un encreuament de camis, nosaltres fem a la dreta i ja no el deixarem fins la font de la Bóta.

2 10'
0,6 Km
196 m 41.4685,2.2068Clica per veure'n la ubicació. Font de la Bóta
    Localitzem la font al capdamunt del torrent de les Bruixes, a uns 200 metres per damunt de la font de Sant Roc. El seu cabal és poc abundós. Recull en una mina l'aigua que surt de la terra i probablement va ser una de les fonts d'abastament d'aigües del poblat ibèric. El nom li ve de la bóta que hi havia per recollir l'aigua. L'any 1987, membres del Centre Excursionista Puigcastellar la van començar a arranjar, tal com es pot veure en una pica de marbre que caracteritza les fonts arranjades per aquesta entitat. Una auca en un cartell de la Diputació simbolitza el compromís d'una generació amb el medi ambient. Uns metres per sota hi ha una petita font que goteja, segurament és un sobrant de la font de la Bóta.Situats davant de la font agafem el corriol de la dreta que puja uns metres fins trobar unes escaletes que ens porten a una pista que fem a la dreta en sentit ascendent. Uns sis-cents metres més endavant arribem a una cruïlla de camins (Coll de les Ermites) i girem a l'esquerra tot seguint el GR-92, uns dos-cents metres més endavant obvíem el camí que marxa a la dreta i seguim pel GR, tot entrant al poblat ibèric del Puig Castellar, tambè conegut com Turó del Pollo. Ens acostem al mirador i gaudim de les vistes. Ascendim fins la part alta del poblat on podrem veure les restes de les antigues edificacions.

3 35'
1,9 Km
303 m 41.4703,2.2066Clica per veure'n la ubicació. Poblat ibèric de Puig Castellar
    En el cim del Puig Castellar es troben les restes del poblat ibèric d'una tribu laietana, fundat a l'entorn del segle VI aC i que va perdurar fins al final del segle III aC o inici del segle II aC. Alguns autors han suposat la possible destrucció del poblat per les legions romanes de Porci Cató durant la campanya de l'any 195 aC, tot i que no hi ha prou elements que confirmin un abandonament sobtat i traumàtic. El poblat constituïa un agrupament de tipus mitjà, dedicat a l'agricultura i la ramaderia i, secundàriament, a la metal·lúrgia i el teixit. Les nombroses restes trobades, bàsicament d'origen grec i púnic, confirmen l'existència d'un abundós comerç amb pobles estrangers. Estructuralment té forma el·líptica i consta de tres carrers longitudinals amb més de trenta habitatges, fet que fa suposar una població de poc més de 200 habitants. La part menys protegida estava defensada per una forta muralla de pedra i argila, d'un metre de gruix. Els habitacles -datables entre els segle IV i III aC- estan construïts amb blocs irregulars de granit i pissarra, tenen un o dos compartiments, i devien estar coberts amb branques o fang. El poblat va ser descobert per Ferran de Segarra, el 1902. Les abundoses troballes procedents d'aquest jaciment es conserven al Museu d'Arqueologia de Catalunya i a l Museu Torre Balldovina, de Santa Coloma de Gramenet.


Un cop visitat el poblat baixem fins l’entrada i fem a l’esquerra per la pista que hem fet a l’anada. Quan arribem a l’encreuament girem a l’esquerra i continuem fins tornar a enllaçar amb el GR-92 (el trobarem en una curva) que seguirem en baixada per la carena. Finalment arribarem a una petita explanada amb una torre elèctrica a la nostra dreta, és el collet de la Torre dels Frares.

4 55'
3,3 Km
132 m 41.4728,2.1980Clica per veure'n la ubicació. Collet de la Torre dels Frares

Deixem el GR-92 que segueix per la dreta i baixaria a la Torre dels Frares i al riu Besòs, nosaltres continuem recte avall per una pista ample, anomenada el camí dels Minerals. Després d’un revolt pronunciat a l’esquerra hi ha un camí a la dreta que ens portaria a la font de les Canyes, nosaltres seguim recte i uns cinc-cents metres més endavant, a l’esquerra, hi ha l’antiga mina de galena.

5 1h 15'
4,7 Km
140 m 41.4687,2.2012Clica per veure'n la ubicació. Mina de Galena
    La mina està tancada i no es pot visitar. L’entrada de sota està malmesa.
Continuarem pel mateix camí ample uns mil tres-cent metres fins la font de l’Alzina.

6 1h 30'
6 Km
134 m 41.4655,2.1972Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Alzina
    Situada al nord-oest de la població. S'hi accedeix fàcilment des del barri de les Oliveres, continuant per una pista sense asfaltar d'uns 1,5 km. La font més concorreguda de Santa Coloma. Raja tot l'any, el boc està situat sota una volta d'obra vista i l'aigua va a parar a una gran canal de volta invertida. L'entorn és molt espaiós i ombrívol, amb taules de fusta per poder-hi menjar.

Situats a la font desfem els últims dos-cents metres fins trobar un sender a mà dreta (marques grogues i blanques), sense deixar en cap moment el camí pujarem fins la placeta dels Llops, on hi ha un parc infantil. Des d’aquí passem una cadena que impedeix el pas als vehicles, sortim al carrer Menorca i girem a l’esquerra seguint-lo per la vorera. A ma esquerra deixarem una altra entrada al parc de la Serralada de Marina i uns metres més endavant, també a l’esquerra, unes escales metàl.liques que van a la torre de guaita. Continuem pel carrer fins que, en un revolt pronunciat, trobem a l’esquerra una pista barrada amb una cadena que agafarem, és una altra entrada al parc. Seguirem uns 300 metres i agafarem un corriol a la dreta que ens portarà, un altre cop, a la font de la Bóta.

7 1h 55'
7,6 Km
196 m 41.4685,2.2068Clica per veure'n la ubicació. Font de la Bóta

Des de la font baixem per unes escaletes que ens portaran a un corriol descendent que segueix el marge dret del torrent de les Bruixes. El seguirem i ens conduirà directament a la font de Sant Roc.

8 2h
7,8 Km
135 m 41.4664,2.2071Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Roc o del Drapet
    Trobem la font a la part de baix del torrent de les Bruixes, a tocar de les cases de Can Franquesa. Un mur de pedres, coronat per obra vista, fan de paret a la font. A la part baixa de la paret hi ha un mural fet amb rajoles de ceràmica a dos colors, en forma de rombes concèntrics, al mig dels quals hi ha una aixeta de polsador. A banda i banda de la font hi han disposats dos bancals de pedra i a la dreta una pica de marbre (característic de les fonts arranjades pel Centre Excursionista Puigcastellar) amb el nom de la font gravat. Aquesta font raja amb abundància durant tot l'any i és molt concorreguda per la proximitat de les cases i pel fet que és l’inici de moltes excursions.


Seguirem uns metres més camí avall i arribarem a la parada del bús, on hem començat l’excursió.

F 2h 5'
7,9 Km
122 m 41.4659,2.2074Clica per veure'n la ubicació. Can Franquesa

Inici i final d’aquest recorregut.