Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-022 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Cementiri de Santa Maria de Martorelles – Coll de Mercader – Castell de Sant Miquel – Coll de Can Corbera – Font de Can Barbeta - Dolmen de Can Gurri - Font de Can Gurri - Font de la Mercè – Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,4 Km 2h 10' 152 m 434 m 472 m 472 m Mitjana A trams Si 4-03-12

Descripció:

Recorregut que, passant pel coll de Mercader, ens portarà al castell de Sant Miquel, pujant per la vessant nord i baixant per la sud. Aprofitarem per visitar la font de Can Barbeta i conèixer un corriol que surt de la mateixa font resseguint el torrent fins el dolmen de Can Gurri. La tornada serà en baixada, passant per les fonts de Can Gurri i de la Mercè. És una excursió fàcil a excepció de la pujada al castell que es fa pel dret, pujant pel damunt de les pedres. Els primers cinquanta metres de baixada també cal anar amb compte.

La font de la Mercè raja sempre i la de Can Gurri gairebé també.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

 WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

L’inici del recorregut el fem al cementiri de Santa Maria de Martorelles. Deixem el cementiri a la nostre esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra, uns metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el corriol va paral•lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, caminem uns metres pel torrent. Arribem a una bifurcació, deixem a la dreta el corriol amb la cadena que va per l’interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona i pugem recte pel torrent, una mica més tard el deixem a sota nostre a l’esquerra. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers. Arribem a una pista perpendicular que fem a l’esquerra i tot seguit hi ha una bifurcació, nosaltres cap a la dreta. D’aquí ens enfilarem al Coll de Mercader seguint els pals indicatius, deixant a l’esquerra Can Oliveres i passant entre vinyes.

1 15'
1,4 Km
237 m 41.5291,2.2616Clica per veure'n la ubicació. Coll de Mercader

Del Coll de Mercader surt una pista a la dreta que agafem. Deixarem un camí a l’esquerra. Més endavant trobarem, a ma dreta, les indicacions d’accés al castell, les seguirem i ens conduirà al Castell de Sant Miquel. És una pujada molt costeruda, passant pel damunt de les pedres.2 45'
2,9 Km
434 m 41.5276,2.2722Clica per veure'n la ubicació. Castell de Sant Miquel
    Fortificació medieval que hi ha al punt més alt del municipi de Montornès del Vallès. La primera notícia escrita del castell de Montornès és de 1109, tot i que la construcció és, segurament, anterior. Fou propietat comtal fins que el 1342 fou venut als Montornès, senyors de la torre Tavernera. Era una edificació de grans dimensions amb muralles que en alguns punts aprofitaven les parets de roca natural. Avui només en queda dempeus una meitat de la torre circular de l’Homenatge. El nom es deu a l’existència d’una capella propera dedicada a Sant Miquel.


Un cop vistes les restes del castell baixem pel vessant oposat del turó fins una explanada. Des d’aquí seguim la pista en baixada. Al final de la pista hi ha una cadena, la passem i sóm a una pista gran.

3 1h
4 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

Tenim la cadena al darrera i girem a la dreta; uns 100 m més endavant hi ha la bifurcació, amb un pal indicatiu Continuem recte, passem per les restes de Can Barbeta. Quatre-cents metres més endavant, trobem a l’esquerra el corriol que dóna accés a la Font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.
4 1h 10'
4,9 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Remuntarem torrent amunt fins enllaçar amb un caminet perpendicular que farem a la dreta. 200 metres més enllà sortim a una pista ampla, nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent. Cent cinquanta metres més amunt, a banda esquerra trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està quinze metres endins.

5 1h 20'
5,6 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.


Tornem a la pista gran i fem a la dreta; seguim baixant fins trobar una clariana. Agafem el corriol a l’esquerra senyalitzat amb pals liles del parc, entrem en un bosc tancat i ombrívol.

6 1h 30'
6,2 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.


Retrocedim fins la pista gran i la fem a l’esquerra, continuem baixant sense deixar la pista fins arribar a la font de la Mercè.

7 1h 45'
7,6 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


La deixem a la dreta i continuem per la pista. A l’alçada d’uns cedres, deixem a la dreta un camí que ens duria al Coll de Can Corbera, nosaltres continuem recte. Passem per una pineda. Deixem un camí a la dreta ascendent i una bassa a l’esquerra. Veiem diverses poblacions del Vallès, amb les serres prelitorals al fons i les cases del poble en primer terme. Deixem les dependències de Can Girona a l’esquerra. Uns metres després agafem un corriol a l’esquerra, per on hem vingut. Baixem paral·lels al torrent de Can Gurri. Deixem un camí a l’esquerra amb una cadena cap a les dependències de Can Girona, remuntem per l’alzinar. Deixem algun corriol a l’esquerra i arribem a Can Bernades, girem a l’esquerra, deixant dos camins a la dreta. Passem entre vinyes, a la dreta hi ha un caminet que ens portaria a una cisterna entre els conreus.

F 2h 10'
9,4 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i fi d’aquest itinerari.