Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-024 (Maresme i Vallès Oriental)

Punts de referència:

Alberg de La Conreria (Tiana) – Cartoixa de Montalegre – Font de Sant Bru o dels Ocellets – Font de l’Alba – Cementiri del Còlera – Font de l’Hort dels Monjos – Antic Forn de Calç – Font de les Monges – Alberg de La Conreria.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,9 Km 1h 50' 171 m 320 m 267 m 267 m Fàcil A trams Si 23-03-12

Descripció:

Començarem baixant a la Cartoixa de Montalegre i la font de Sant Bru. A continuació ens desplaçarem a la font de l’Alba, situada darrera la zona esportiva de Tiana i pujarem a La Conreria tot passant pel davant del cementiri del Cólera, on hi ha enterrades les víctimes de 1870 del còlera o peste groga, del barri de la Barceloneta de Barcelona. D’aquí estant aprofitarem per visitar les fonts de l’Hort dels Monjos i la de les Monges.

La font de l’Hort del Monjos sempre raja, les de Sant Bru i de l’Alba normalment també. A la zona de la font de l’Alba hi ha una font potable i a l’entrada de l’alberg de la Conreria també.


Aproximació:

S’hi accedeix per la carretera B-500 de Mollet del Vallès a Badalona. A l’arribar a dalt del coll de Montalegre, girem a la dreta en direcció a la font dels Castanyers, per l'antic camí de Sant Fost. A pocs metres a l'esquerra hi ha l'alberg de la Conreria, on podem estacionar el cotxe. També s'hi pot arribar en transpot públic, al coll de Montalegre el bus hi té una parada.



Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.





Itinerari:

0 0h
0 Km
320 m 41.4919,2.2523Clica per veure'n la ubicació. Alberg de la Conreria (Tiana)
    Antic seminari, ara remodelat com a casa de colònies.

Ens dirigirem fins la carretera B-500 i girarem a la dreta en direcció Badalona. A uns 200 metres trobarem un camí en baixada barrat amb una cadena, el seguirem, fent ziga-zagues fins la cartoixa.

1 20'
1,6 Km
225 m 41.4884,2.2540Clica per veure'n la ubicació. Cartoixa de Montalegre
    Fundada al començament del segle XV. El conjunt s'estructura en tres grans àrees: a la primera hi ha un pati d'honor amb hostatgeria, a la segona s'ubiquen les dependències comunes al voltant d'un claustret i a la tercera hi ha l'àmbit pròpiament cartoixà, amb dos grans claustres, al voltant dels quals hi ha les cel·les. Aquests claustres són d'estructura gòtica, l'un és del 1448 i l'altre del 1636. L'església també és gòtica, acabada el 1463.La cartoixa va tenir el seu major floriment durant els segles XVII i XVIII, amb uns extensos dominis que eren administrats des del proper l'edifici de la Conreria. Abandonat després de la desamortització, va sofrir saquejos i destruccions, fins que va ser adquirit per la Grande Chartreuse francesa, que es va ocupar de restaurar i ampliar el conjunt.La porta d'accés al camí té una reixa modernista dissenyada per Ramon M. Riudor el 1927 i col•locada en aquest lloc el 1955.

Des de la cartoixa surt una carretereta asfaltada, flanquejada per xipresos, que va a parar a la carretera B-500, nosaltres la seguim fins que a ma dreta veiem dues casetes; pel mig d’elles passa un camí que seguirem. Deixarem un pont a l’esquerra i uns 150 metres més avall a ma esquerra queda la font.

2 30'
2,3 Km
171 m 41.4856,2.2565Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Bru o dels Ocellets
    Trobem aquesta font a la riera de Montalegre, a uns 400 metres en línia recta de la Cartoixa, sota el camí que hi porta. L'aigua regalima per la roca i cau en un bassal a peu de riera per on desguassa.














Desfem el camí fins el pont d’abans (ara a la dreta), el creuem i ens enfilem pel dret fins la carretereta que surtia de la cartoixa. Ara fem a la dreta, anem a parar a la carretera B-500 i girem a l’esquerra fins el trencall a la dreta de la carretera que va a Tiana (BV-5008) que agafem i que en suau descens ens porta a la zona esportiva de Tiana. Passarem pel mig dels aparcaments i seguirem els indicadors fins la font de l’Alba.

3 55'
4,2 Km
221 m 41.4913,2.2588Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Alba
    Localitzada a l'àrea d'esbarjo homònima, darrera del complex esportiu de Tiana, al començament del camí que puja a la Conreria. La mina queda dins del marge de la muntanya, amb un registre de ferro pintat de color verd. La font consta de dos murs de llambordes, al mig dels quals una gran pica plana rep l'aigua que goteja de la mina.










Retrocedim uns 25 metres i veurem un indicador que diu “La Conreria”. El seguirem sese deixar les marques assenyalades amb un quadrat groc. Al cap d’un 1.100 metres hi ha el cementiri del Cólera.

4 1h 15'
5,3 Km
309 m 41.4920,2.2551Clica per veure'n la ubicació. Cementiri del Còlera
    En aquest indret hi ha enterrades les víctimes de 1870 del còlera o peste groga, del barri de la Barceloneta de Barcelona.
















Continuem un tram més i anem a petar a una pista asfaltada (GR-92) que fem a l’esquerra, creuem la carretera B-500 (Badalona-Mollet) . A mà dreta seguim el Camí de l'Illa que baixa paral.lel a la carretera. Quan portem uns 250 metres, arribem al camí dels Frares, contínuem per aquest carrer fins la casa número 6 per on baixem arran de paret fins el torrent. Pràcticament no hi ha camí, però només són 200 metres fins arribar a la Font de l'Hort dels Monjos. Veurem una bassa a ma esquerra que ens indica que ja hi som.

5 1h 30'
6,1 Km
261 m 41.4940,2.2518Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Hort dels Monjos
    Aquesta font sempre raja. És una construcció feta de totxos i granit. El seu estat és acceptable però els seus accesos són llastimosos.
















Ara tornem a pujar fins el camí dels dels Frares, davant nostra hi ha una caseta i a la seva dreta una construcció antiga amb dues arcades, és l’antic forn de calç.

6 1h 35'
6,3 Km
286 m 41.4930,2.2529Clica per veure'n la ubicació. Antic Forn de Calç

Tornem al camí dels frares i seguim direcció sud, tot endinsant-nos en el bosc. Quan portem uns 200 metres arribem a un planell que fa una placeta. Ara el sender puja de cara a llevant, mica a mica el corriol es fa més estret i molt embrossat. Desprès d'uns 350 metres arribem a la Font de les Monges.










7 1h 45'
6,7 Km
303 m 41.4917,2.2494Clica per veure'n la ubicació. Font de les Monges
    La localitzem a peus del camí dels Castanyers, a uns 300 metres del coll de Montalegre en direcció a la font dels Castanyers, a mà dreta. Per accedir-hi cal baixar uns esglaons. Aquesta és la font que queda més al sud de la població. Actualment no raja, només hi ha una mica d'humitat al voltant del que seria el broc. La font és dins una arcada feta de pedra per sota del camí. Tot l'entorn es troba en un estat llastimós, brut i ple de pintades. Al costat tenim les restes d'un edifici d'estil modernista que ara està totalment en runes i amb perill que algú prengui mal. En altres temps el lloc havia estat molt concorregut i era una font de referència de la contrada.


A continuació pujarem per les escales que hi ha al costat de l'edifici i farem a l'esquerra per la pista asfaltada fins l’alberg de la Conreria, antic seminari.

F 1h 50'
6,9 Km
320 m 41.4919,2.2523Clica per veure'n la ubicació. Alberg de la Conreria

Inici i final d’aquesta excursió.