Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-025 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Cementiri de Santa Maria de Martorelles – Font de Beu-i-Tapa – Font del Racó – Font de Can Santpere – Font de Can Barbeta - Font de Can Gurri - Font de la Mercè – Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7 Km 1h 55' 150 m 359 m 298 m 298 m Fàcil No Si 25-03-12

Descripció:

L’objectiu de l’excursió d’avui és visitar algunes de les fonts menys conegudes de les contrades: la font de Beu-i-Tapa, la del Racó, la de Can Santpere i la de Can Barbeta. La major part del recorregut passa dins de boscos ombrívols, raó per la qual és recomenable de fer en èpoques de calor.

Les fonts del Racó i de la Mercè acostumen a rajar, la font de Can Gurri té el cabal condicionat per les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps. 

Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Uns dos-cents metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el corriol va paral·lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra; deixem el camí i baixem directament al torrent, a la nostra esquerra queda la font de Beu-i-Tapa, just sota el camí.

1 10'
0,4 Km
151 m 41.5244,2.2571Clica per veure'n la ubicació. Font de Beu-i-Tapa
    Localitzem la font sota el camí que porta de Can Bernades a Can Girona, a peus del torrent. Actualment només resta l’estructura, una petita construcció feta de maó amb un arc. El seu nom sembla que ve donat per l’escassetat d’aigua que hi rajava, calia beure i tapar el broc per no llençar l’aigua.

Tornem al camí i arribem a una bifurcació, deixem el camí que portàvem i agafem el de la cadena a la dreta, passem pel damunt d’un arbre caigut i seguim. A la nostra dreta, a baix, queda una explanada utilitzada per la casa de colònies Can Girona per fer-hi acampades. Als pocs metres ja veiem Can Girona dalt a l’esquerra i uns metres més endavant trobarem unes escales a la dreta que baixen a la font del Racó.

2 20'
0,8 Km
169 m 41.5243,2.2608Clica per veure'n la ubicació. Font del Racó
    Situada dins la finca de Can Girona, a peus del torrent de Can Gurri. La font està en un gran mur artificial de pedra. D’un tub metàl·lic encastat a la part inferior del mur brolla l’aigua que, passant per un seguit de canalitzacions obertes de pedra, acaba menant al torrent.


Pugem les escales i seguim en la direcció que duiem, arribem a una explanada on la casa de colònies hi té muntats uns serveis. Vorejem el filat que protegeix el mur i al final trobarem el camí que s’endinssa en un bosc tancat i ombrívol que seguirem. Anirem a parar a un camí que farem a l’esquerra, veurem diverses parets de pedres que intuim podrien ser feixes d’antics conreus. Deixarem un altre camí a la dreta i arribarem a una bifurcació, deixem el camí de l’esquerra que baixa (ens portaria a la pista principal de Can Girona a la font de la Mercé, per on tornarem després) i continuem pel de la dreta que puja. Continuem fins trobar una pista més gran (GR) que fem a l’esquerra en baixada, deixem un corriol a la dreta i seguim baixant fins passar una cadena. Inmediatament trobem una pista a la dreta barrada amb una altra cadena que agafem, pugem pel sauló erosionat entre alzines, una mica més tard deixem un corriol a la dreta descendent, continuem pujant, a l’esquerra a dalt veiem un antic panell publicitari i uns metres més endavant girem per un caminet a l’esquerra que puja. A l’esquerra queden uns ruscos, a la dreta quatre xipresos i uns metres més endavant les restes de la font de Can Santpere.

3 50'
2,8 Km
262 m 41.5191,2.2728Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Santpere
    Es troba a uns 90 metres cap a llevant del camí que va de Can Girona al coll d’en Gurri. És una construcció de pedres formant un muret semicircular que crea un recinte tancat amb una pica de pedres. Fa anys que no raja.Desfem l’últim tram, tornem a la pista principal a l’esquerra i continuem en pujada, deixem un corriol a la dreta.Després ens desviem per un camí a l’esquerra amb una cadena, cent metres més endavant trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

4 1h 5'
3,5 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Sortim del torrent i tornem al camí, retrocedim, tornem a creuar la cadena i girem a l’esquerra continuant la pista anterior en pujada, a la dreta veiem una clariana de la que surt un corriol que ens portarà a la font de Can Gurri.

5 1h 15'
4 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.


Retrocedim fins la clariana i agafem la pista anterior però en sentit contrari. Ara ja no la deixarem fins la font de la Mercè.

6 1h 30'
5,3 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


Continuem per la pista, deixem un camí a la dreta i uns metres més endavant a l’esquerra hi ha una petita explanada d’on surt un corriol descendent que agafem. Uns 30 metres més avall travessem el torrent i trobem el Gorg de Can Ros. Ara pugem i més endavant, a uns 150 metres, arribem a un camí en diagonal que fem a la dreta (per aquí hem vingut al començament), deixarem un corriol a l’esquerra, un altre a la dreta (aquest ens portaria a la font del Racó) i un altre a l’esquerra (aniriem al dipòsit municipal). Finalment el camí baixa i va a parar al camí que va de Can Girona a Can Bernades, damunt de la font de Beu-i-Tapa. Ara només ens queda fer-lo a l’esquerra fins a Can Bernades i d’aquí al cementiri.

F 1h 55'
7 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Arribem al final d’aquest recorregut.