Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-026 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Cementiri de Santa Maria de Martorelles – Pedrera de Can Gallemí - Dolmen de Castellruf – Fonteta de Can Gurri – Font de Can Gurri – Font del Llorer o de la Tereseta - Font del Racó – Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,5 Km 2h 20' 153 m 438 m 449 m 449 m Fàcil No Si 30-03-12

Descripció:

Avui anirem a Castellruf des del cementiri de Santa Mª de Martorelles, vorejant el poble pel dipòsit d’aigua municipal i pujant per l’antic camí de la pedrera. Després baixarem i descobrirem la Fonteta de Can Gurri. Tornarem a pujar a Castellruf tot passant per les fonts de Can Gurri i del Llorer. La tornada la farem pel camí de Can Ros i la font del Racó.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Uns dos-cents metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després agafem un corriol ascendent a la dreta en direcció a una pineda. Entrem en el bosc i seguim el corriol, trobem una bifurcació que fem a la dreta, uns 200 metres més i arribarem a una explanada on, a la nostra dreta, hi ha el dipòsit d’aigua municipal i davant un circuit per fer salts amb bicicleta. Nosaltres seguim per la pista de l’esquerra en baixada. A uns 400 metres a l’esquerra trobarem un camí amb una cadena que agafarem i ja no el deixarem fins arribar a una pista gran que farem a la dreta, a l’esquerra pujariem directament a Castellruf, peró la intenció d’avui és pujar-hi vorejant la pedrera. Uns metres més avall entrem en una petita explanada, deixem la pista que duiem i girem a l’esquerra, passant pel mig d’unes construccions de l’antiga cantera. Uns metres endavant, a l’esquerra, hi ha l’entrada a la pedrera de Can Gallemí, podem entrar-hi i veure-la des de dins.

1 25'
2 Km
249 m 41.5173,2.2608Clica per veure'n la ubicació. Pedrera de Can Gallemí
    Abandonada des de fa molts anys.

Sortint de l’entrada de la pedrera girarem a l’esquerra i agafarem un corriol ple de pedres que ens enfilarà fins la part més alta de la pedrera. Arribarem a una petita explanada des d’on es poden gaudir d’excel.lents vistes. Continuarem pel corriol fins anar a sortir a una pista gran; a l’esquerra baixariem al poble, nosaltres fem a la dreta uns metres en pujada. A uns 700 metres a ma dreta deixem el corriol que ens baixaria a la font de la Teula, continuem i 25 metres més endavant sóm en una trifurcació: per un petit corriol ascendent a la nostra esquerra pujaríem al turó de Castellruf, la pista de l’esquerra ens portaria a la font de la Mercè (l’agafarem després) i continuant recte aniríem al turó d’en Galzeran. Nosaltres continuarem recte uns quants metres fins que a la dreta trobem unes escales de fusta que ens duran als peus del dolmen.

2 45'
3,3 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.
Baixem les escales i continuem per la pista que veniem, ara a la dreta. Als pocs metres girem a l’esquerra per una pista ample, deixem un camí a la dreta (després tornarem per aquest) i més endavant en deixem un altre a la dreta (és el final del mateix camí que hem deixat pocs metres abans). Seguim fins trobar una pista perpendicular (GR) que fem a l’esquerra. A uns 400 metres agafarem un corriol a l’esquerra que en baixada ens portarà fins una nova pista (és la que va de Can Girona al Coll de Can Gurri), nosaltres girarem a la dreta, després deixem un camí a l’esquerra amb una cadena que ens portaria al castell de Sant Miquel, continuem amb la pujada, arribem a una clariana. A la dreta surt un petit corriolet que, entre canyes i bardisses, en uns 25 metres ens portarà a la fonteta de Can Gurri.

3 1h 10'
5,4 Km
349 m 41.5166,2.2767Clica per veure'n la ubicació. Fonteta de Can Gurri
    Havia buscat aquesta font, des de que vaig tenir coneixement d’ella mitjançant internet, en tres o quatre ocasions sense èxit; finalment l’he localitzada en aquesta excursió.
    Es localitza a escassos 25 metres en direcció sud de la clariana d’on surt el camí cap a la font de Can Gurri. La font només és un tub de plàstic dur que fa de broc, pel qual raja un fil d'aigua que va a parar directament a terra, formant un petit bassal. Segurament la beta d'aigua és la mateixa que la font que coneixem com de Can Gurri. Malgrat tot, la fonteta de Can Gurri raja.

 4 1h 15'
5,6 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.


Passada la font trobem tres camins, pugem pel del mig. El corriol és costerut i molt erosionat per l’aigua. Sortim a una clariana amb una torre elèctrica a la dreta, deixem un corriol a l’esquerra i pugem recte pel camí més marcat. Pugem una estona i agafem el primer corriol que trobem a la dreta que ens fa baixar.

5 1h 20'
6 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
    Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, hi ha una pica d’obra rodona i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa.Retrocedim fins al camí principal i continuem pujant. Sortim a una pista gran que fem a la dreta. Arribem a una bifurcació, deixem el camí de l’esquerra i dels dos de la dreta agafem el més estret (esquerra, abans hem vingut per l’ample). Comencem a baixar, enllaçarem amb el camí que hem obviat fa un moment, ara a l’esquerra. Arribem a una pista perpendicular que agafem a la dreta, caminem uns metres i veiem, a l’esquerra, el pal indicatiu del dolmen de Castellruf, continuem, arribem a una trifurcació (abans ja hi hem passat), agafem la pista de la dreta (GR) en baixada. Baixem tot veient el Vallès i el Montseny al fons i a la dreta el castell de Sant Miquel amb vinyes als seus peus. Després d’uns 500 metres baixant, en una corba pronunciada a la dreta, ens desviarem per un camí que surt a la nostre esquerra. És un corriol que en suau descens, passant entre runes d’antigues construccions, ens tornarà a la pista que hem deixat (GR), farem a l’esquerra i 30 metres més avall girarem a l’esquerra i agafarem el camí de Can Ros. Deixarem un corriol a la dreta, després un altre a l’esquerra. Al següent corriol a la dreta ens desviarem, anirem a parar a una explanada on la casa de colònies Can Girona hi té muntats uns serveis, hi ha un filat a l’esquerra i al fons uns murs de la pròpia casa. D’aquí surt un camí a l’esquerra; inmediatament a l’esquerra hi ha unes escales que baixen a la font del Racó.

6 2h 10'
9,8 Km
169 m 41.5243,2.2608Clica per veure'n la ubicació. Font del Racó
    Situada dins la finca de Can Girona, a peus del torrent de Can Gurri. La font està en un gran mur artificial de pedra. D’un tub metàl·lic encastat a la part inferior del mur brolla l’aigua que, passant per un seguit de canalitzacions obertes de pedra, acaba menant al torrent.Pujem les escales i seguim en la direcció que duiem, a la dreta ens queda Can Girona i a l’esquerra, a baix, una explanada utilitzada per fer-hi acampades. Continuem el camí, passem una cadena i anem a parar al torrent de Can Gurri que fem a l’esquerra, remuntem per l’alzinar. A baix a la dreta ens queda la font de Beu-i-Tapa, arribem a Can Bernades, girem a l’esquerra, deixant dos camins a la dreta. I d’aquí al cementiri.

F 2h 20'
10,5 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Arribem al final d’aquest recorregut.