Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-027 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Carrer de Ronda Nord (Martorelles) - Font de Can Roda – Font de Baix - Font de Can Matons – Font de Can Camp – Carrer de Ronda Nord.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,9 Km 1h 40' 70 m 175 m 188 m 188 m Fàcil No Si 6-04-12

Descripció:

La passejada d’avui té la intenció de conèixer una mica més el torrent de Can Sunyer, on hi trobarem la font de Can Roda. Pujarem a Santa Mª de Martorelles pel torrent de la font de Baix, arribant a la font del mateix nom. Per completar l’excursió creuarem el poble, gaudirem dels cirerers florits (Abril-2012) de les vinyes dels voltants del cementiri i visitarem la font de Can Matons. La tornada la farem per Can Coll i el torrent de Can Sunyer. Finalment ens desviarem per anar a la font de Can Camp, una font que sempre resta fora de les rutes habituals.

Les quatre fonts que visitarem acostumen a rajar.


Aproximació:

La sortida la farem des de la part de dalt del carrer de Ronda Nord a Martorelles, d’on surt un caminet que baixa al torrent.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
70 m 41.5247,2.2329Clica per veure'n la ubicació. Final carrer de Ronda Nord (Martorelles)

Baixem per un camí que entra al torrent, quan portem pocs metres trobem un pont, pujem al carrer Lleida per unes escales a l’esquerra, creuem el carrer i continuem per l’altre marge del torrent. Vorejem el parc de Can Sunyer fins el carrer Girona que creuem. Al final del parc, a l’esquerra, ens queda la masia de Can Sunyer, que dóna nom al barri i al torrent; davant nostre hi ha un rètol informatiu del propi torrent, per on entrem. A uns 50 metres hi ha una passera de pedres que ens creua a la banda dreta, 50 metres més amunt ja comencem a veure que el torrent ha estat arranjat, hi ha tanques, murs i bancs per seure. L’entorn és acollidor, llàstima que les persones no siguin més netes. Creuarem per un pont metàl.lic a l’esquerra i continuarem per l’altre marge, passem per una porta, pujem dos trams d’escales, trobem una taula rodona amb dos taulers d’escacs. Aquí s’acaba la part arranjada i esdevé el torrent en estat natural. Seguim el camí que ara es desvia del torrent i fa una mica de pujada. Quan veiem una fita de pedra amb la inscripció “Finca de Can Roda, Camí particular” girem e la dreta i en uns 20 metres, al fons del torrent, hi ha la font de Can Roda .


1 15'
1,4 Km
100 m 41.5232,2.2452Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Roda
    Situada en el límit oest del terme municipal de Santa Mª de Martorelles, al costat del torrent de Can Sunyer. El punt de sortida d'aigua es fa mitjançant un tub a la part central inferior de la font, a un pam d’alçada respecte el torrent. Des d'aquest punt apareixen dues escales de maons, una per cada costat, que arriben fins un replà de formigó, punt principal d'accés a la zona de la font. A la paret de la font hi ha una placa de ceràmica renaixentista totalment esmicolada. La font, remodelada a finals del s. XIX pels antics propietaris de la finca, acostuma a rajar i aboca les seves aigües al torrent.

Ara tornem al camí que duiem. A uns 70 metres s’ajunten els torrents de Can Sunyer i de Baix, en aquest mateix punt nosaltres deixem de seguir el torrent de Can Sunyer que vé per l’esquerra (i per on tornarem després) i continuem pel de Baix, tot recte. A la dreta deixen una gran porta que és l’entrada a la finca de Can Roda. Anem seguint el camí que voreja el torrent fins que s’acaba (No hi ha pas directe fins la font de Baix, aquesta està tancada amb un filat. Per accedir-hi cal donar la volta pel carrer Sagrera o pel camí de Sant Fost). Uns metres més amunt a la dreta hi ha una vinya que creuant-la ens portaria al camí de Sant Fost; a l’esquerra hi ha diferent corriols, n’agafem un i anem a parar a un camp. Pujem una mica i veurem el traçat d’un camí que ens portarà al carrer Sagrera, estem a Santa Mª de Martorelles. Seguim el carrer en sentit descendent, girem a la dreta pel camí de Sant Fost i al final de la primera baixada ja trobarem unes escales a la dreta que baixen a la font de Baix.

2 30'
2,5 Km
150 m 41.5182,2.2538Clica per veure'n la ubicació. Font de Baix o de Can Riulàs
    La trobem al capdamunt del torrent homònim, a la dreta del camí de Sant Fost, situada en una esplanada a un nivell inferior del camí per on s’hi accedeix. Unes escales d’obra amb baranes ens permeten baixar-hi. La font està formada per un mur revestit i un tub per on surt l'aigua. Sempre raja, en episodis molt plujosos pot rajar per dos brocs. Malauradament els tubs de ciment de la riera no conviden gaire a quedar-s'hi, trenquen l'encant que podria tenir aquesta font.
Tornem al carrer Sagrera, pujem per les escales del carrer Baixada de la Font, creuem la plaça Joan Matons i a continuació baixem pel carrer Josep Anselm Clavé uns 150 metres fins arribar al carrer de l’escola que ens durà fins el cementiri. L’asfalt s’acaba, esdevé un camí de terra. A banda i banda tenim vinyes. Ara tot just comencen a brotar els ceps, els cireres estan florits (Abril-2012). Tenim Can Bernades a la dreta i una trifurcació, continuem recte. El camí ens porta a un sauló amb pedres a l’esquerra, és el camí del Fondo. Quan s'acaba el sauló agafem el camí de la dreta, cent metres més endavant deixem el camí de l'esquerra i travessem el torrent. Seguim, quan veiem un majestuòs plataner a peu de camí voldrà dir que estarem a la font de Can Matons.

3 45'
3,7 Km
137 m 41.5252,2.2513Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Matons
    Font situada dins els límits de la masia de Can Matons, a peu de camí, sota un majestuós plataner. Es tracta d’una senzilla estructura d’obra per on raja l’aigua, amb un bon doll, que va a parar a dos safareigs.
Continuem fins el carrer del camí de Can Girona que fem a l’esquerra fins la carretera, girem a l’esquerra, creuem la carretera i entrem al camí peatonal de “seguretat” pel pont vell. Recorrem aquest camí entre baranes de fusta. Al final del camí girem a la dreta pel carrer Carme, deixem a la dreta el pavelló esportiu. El primer camí a la dreta l’agafem, deixem Can Coll a l’esquerra, passem entre vinyes, arribem a una clariana amb un camí que travessa, a la dreta tornariem al pont vell, a l’esquerra baixariem al torrent de Baix, nosaltres seguim recte, ens endinsem en el bosc i anem a sortir on s’ajunten els dos torrents. Ara fem a la dreta desfent el camí que hem fet inicialment, deixem la font de Can Roda a baix a l’esquerra, passem per la taula rodona, travessem el pont... Quan s’acaba la part arranjada del torrent, a la dreta hi ha una passera de pedres que creua el torrent i una rampa ascendent amb la inscripció a la pared “Camí de la Sesi”, pujem i fem a l’esquerra per un camí que ens condueix al carrer de Can Sunyer, girem a la dreta fins la carretera que girarem a l’esquerra fins l’indicador de “Font de Can Camp”, baixarem, passarem un pont i ens trobem la font a la dreta.

4 1h 30'
7 Km
96 m 41.5274,2.2408Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Camp
    Està situada al fons del torrent de les Llicorelles, al mig de la població. L’aigua d’aquesta font segueix rajant en abundància. L’entorn i el safareig estan plens de brutícia, ni els nens ni els grans fan gaire cas del que deia el senyor Simeó Rabassa.Baixem pel camí que surt de la font, passa pel costat d’uns pisos i va a parar al carrer Girona, davant del parc de Can Sunyer. Ara només ens queda vorejar el parc, creuar el carrer Lleida i fer l’últim tram de torrent fins al punt inicial.

F 1h 40'
7,9 Km
70 m 41.5247,2.2329Clica per veure'n la ubicació. Final carrer de Ronda Nord

Inici i final del recorregut d’avui.