Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-029 (Barcelonès)

Punts de referència:

Final del carrer Camí de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona) – Font de Ca l’Alemany – Font de Can Mas – Font de la Cisterna Antiga – Collet de la Vallençana - Ermita de Sant Onofre - Ermita de Sant Climent - Font de Sant Jeroni o del Lleó - Monestir de Sant Jeroni de la Murtra – Font de Sant Miquel –Final del carrer Camí de Sant Jeroni de la Murtra.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,1 Km 1h 55' 75 m 263 m 258 m 258 m Fàcil A trams Si 15-04-13

Descripció:

La sortida d’avui la farem al voltant del monestir de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona), aprofitant que el Parc de la Serralada de Marina organitza unes visites guiades, que ens permetrà veure’l per dins.

La primera part de l’excursió la dedicarem a conèixer les fonts de Ca l’Alemany, Can Mas, intentar trobar la font de la Cisterna Antiga i pujar al collet de la Vallençana on cercarem la font d’en Móra. La segona part serà per visitar les ermites de Sant Onofre i Sant Climent i baixar fins el monestir de Sant Jeroni de la Murtra on tindrem l’oportunitat de visitar-lo per dins. Finalment tornarem al llloc d’inici, baixant per la riera de Sant Jeroni.


Aproximació:

Confluència de la B-20 amb la riera de Sant Jeroni (Badalona). Podem deixar el cotxe al final del carrer Camí de Sant Jeroni de la Murtra i passar per sota de l’autovia B-20, on començarem i finalitzarem aquest recorregut.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
75 m 41.4616,2.2291Clica per veure'n la ubicació. Carrer Camí de Sant Jeroni (Badalona)

Uns metres després de passar la cadena agafem el camí de l’esquerra i a la propera bifurcació agafarem el camí de la dreta en direcció a Ca l’Alemany. A la nostre esquerra tenim un petit torrent ple de canyes, obviem el primer corriol a l’esquerra però ens desviem pel pròxim corriol a l’esquerra, baixant al torrent, al cap d’uns metres ja es veu la font.

1 5'
0,5 Km
94 m 41.4651,2.2272Clica per veure'n la ubicació. Font de Ca l'Alemany
    La trobem a mig camí entre la Creu de Montigalà i el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a peu de torrent. No raja. Està bruta, descuiadada i en un estat lamentable.Seguim el corriol i sortim a l’altre vessant del torrent, davant nostre tenim les runes de Ca l’Alemany. Ara agafem un camí que surt de la part de dalt de la casa en sentit nord-oest, deixem un petit aqüeducte a la dreta i girem pel primer corriol a la dreta, seguint-lo anirem a petar a una pista perpendicular, és el camí del monestir, que creuem. Davant nostre surten dos camins barrats amb cadenes, agafem el de més a la dreta (GR-92). No deixem el GR-92 i en un revolt del camí trobem la font de Can Mas.

2 20'
1,6 Km
157 m 41.4741,2.2253Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Mas
    Localitzada al camí de Can Mas, a mig camí del monestir de Sant Jeroni de la Murtra i el coll de la Vallençana. Mina oberta on l’aigua surt per un tub i desprès de creuar el camí cau a l’esquerra buscant el torrent.

Continuem pel GR-92 fins arribar al carrer de la carrerada que agafem a l’esquerra, deixem un restaurant a la dreta, i als pocs metres a la dreta girem per un camí, deixem dos camins a la dreta i arribem a una petita clariana dins el bosc. De l’esquerra surt un camí que passa per sota dels cables de la xarxa elèctrica, a l’esquerra deixem una petita construcció que podia haver estat un antic refugi i uns metres més amunt a peu de camí a la dreta veurem una basseta d’obra, pot ser la font de la Cisterna Antiga ?.

3 40'
3 Km
223 m 41.4781,2.2250Clica per veure'n la ubicació. Font de la Cisterna Antiga
    La localitzem a pocs metres del collet de la Vallençana, molt a prop del camí de la Carrerada. Consisteix en un forat a terra i una petita basseta d’obra, estaba plena d’aigua. No estic segur del tot que sigui la font de la Cisterna Antiga, però per la poca documentació que he pogut trobar hi ha possibilitats de que ho sigui.Continuem pujant i el camí ens porta a una pista (camí de la Carrerada) que fem a la dreta fins anar a parar a una pista asfaltada (camí vell de Montcada) que també fem a la dreta, passem per un berenador i de seguit estem al Collet de la Vallençana, a la dreta baixariem a Badalona i a l’esquerra aniriem a Montcada.

4 45'
3,2 Km
241 m 41.4797,2.2237Clica per veure'n la ubicació. Collet de la Vallensana

La intenció era trobar la font d’en Móra, però malauradament no ha estat posible, queda pendent per una altre ocasió.

Donem mitja volta, ens queda la carretera a l’esquena, agafem un caminet que surt a la nostra dreta que ens evita un tros d’asfalt. Quan aquest camí s’acaba, saltem la cadena i fem a la dreta (tornem a estar al camí vell de Montcada) en direcció a la urbanització, no el deixem fins trobar un indicador a l’esquerra de “l’ermita de Sant Onofre”, uns 200 metres de pujada i arribem a una explanada on hi ha l’ermita.

5 1h
4,4 Km
263 m 41.4735,2.2170Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Onofre
    Oratori construït l'any 1498 pels monjos de Sant Jeroni a un lloc aïllat, al serrat de les Ermites.

Tenim l’ermita a l’esquena, a l’esquerra surt un corriol que agafem en baixada, trobem un filat a la dreta que seguirem fins arribar a la cantonada. Entrem en un bosc que creuem i una mica més enllà està l’ermita de Sant Climent.

6 1h 10'
4,9 Km
260 m 41.4702,2.2138Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Climent
    Fou erigida com a oratori per ordre dels monjos de Sant Jeroni l’any 1673 com a promesa durant una llarga temporada de sequera que patí el monestir i la ciutat de Badalona.De la part esquerra de l’ermita surt un corriol en baixada, que va a parar a una pista ample (GR-92) que fem a l’esquerra. No deixem la pista, obviem diferents corriols a banda i banda, arribem a una explanada, la creuem, deixem la pista que va recte (després l’agafarem de tornada) i girem a l’esquerra, uns 30 metres a la dreta està l’antiga bassa de rec dels conreus de la finca, on encara avui en dia es cultiva; a l’altre costat del camí veurem a la pared el cap d’un lleó, és la font de Sant Jeroni.

7 1h 30'
6,4 Km
142 m 41.4700,2.2198Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Jeroni o del Lleó
    Trobem la font a peu del camí del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, davant mateix de l'entrada al mateix. La font està adossada a la paret d'un edifici situat davant del monestir. El cap d'un lleó fa de broc a aquesta font que raja després d'activar un pulsador situat al damunt, cau en una pica i desaigua per sota del camí abastint una bassa de reg. El GR-92 passa per aquesta font on els caminants i ciclistes sempre poden comptar amb la seva aigua.Uns metres més endavant a la dreta hi ha l’entrada al monestir.

8

140 m 41.4698,2.2204Clica per veure'n la ubicació. Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
    Antic monestir del segle XV és una joia del gòtic català. Les obres van començar el 1416 i van continuar fins a finals del segle XVI, que s’edifica la torre de defensa per interceptar les incursions serraïnes. Va ser aquí on els Reis Catòlics van rebre a Colón, a la tornada del seu primer viatge a Amèrica. L’edifici està declarat monument històric-artístic.


 
9

141 m 41.4700,2.2209Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Miquel
    Situada al claustre del monestir de sant Jeroni de la Murtra. Aboca contínuament un raig d’aigua que recull de la mina de la Fontsanta, ubicada uns centenars de metres a ponent, i ompla als safareigs del monestir.

Sortim del monestir i girem a l’esquerra fins l’explanada anterior. Ara fem a l’esquerra per la pista gran, uns 150 metres més endavant girarem a l’esquera, fent un gir de 180º, i agafant el camí de la riera de Sant Jeroni, passarem per sota d’un altre aqüeducte, aquest més gran que el primer, deixarem les runes de Ca l’Alemany a l’esquerra i arribarem al final del recorregut.

F 1h 55'
8,1 Km
75 m 41.4616,2.2291Clica per veure'n la ubicació. Carrer Camí de Sant Jeroni

Inici i final del recorregut d’avui.