Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-030 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Coll de Can Corbera (Vallromanes) – Dolmen de Can Gurri – Coll d’en Gurri – Font del Ferro – La Bassassa - Font de la Teula – Dolmen de Castellruf – Font de Can Barbeta – Coll de Can Corbera.

[Font de Can Vilardell].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,8 Km 1h 50' 301 m 462 m 325 m 325 m Fàcil No Si 22-04-12

Descripció:

L’objectiu de l’excursió d’avui és conèixer el camí que ens porta del coll de Can Corbera al dolmen de Can Gurri, però a diferència dels itineraris I-010 i I-014, fer-ho per l’esquerra. També aprofitarem per visitar el toll la Bassasa a la primavera, coincidint amb un episodi de força pluja.

Sortirem del coll de Can Corbera en direcció nord-est cap al dolmen de Can Gurri pel nou cami esmentat. Passarem pel coll d’en Gurri fins la Bassassa, tot passant primer per la font del Ferro. La tornada la farem per la font de la Teula, dolmen de Castellruf i font de Can Barbeta.

Ja fora de l’excursió aprofitarem la baixada en cotxe per visitar la font de Can Vilardell, que ens queda fora de les excursions habituals.

La font de la Teula acostuma a rajar sempre. Les altres estan condicionades per les pluges.


Aproximació:

Podem arribar al Coll de Can Corbera en cotxe. De la carretera BP-5002, a l’alçada de Vallromanes, ens desviarem cap a la urbanització Can Corbera, passarem pel mig del camp de golf i continuarem amunt per l’avinguda de Can Corbera fins el mateix coll.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

Sortim del coll de Can Corbera direcció nord-est, caminant paral.lels a la paret d'una finca que ens queda a ma dreta, per un pista que en un principi es força ampla i planeja (que ens portaria a Vallromanes passant pel golf). Quan hem caminat uns 150 metres travessem una cadena. Seguim pel mateix camí i 500 metres més endavant, obvíem un corriol que ens mena a banda esquerra, 100 metres més enllà ens desviem per un corriol que trobem a mà dreta. 150 metres més amunt arribem a un corriol que ens creua, nosaltres girem a l’esquerra (als itineraris 10 i 14 ho hem fet a la dreta, precisament aquest és el camí que pretenem conèixer avui), uns 300 metres després ens trobem un camí perpendicular que fem a la dreta. Al cap d’uns 150 metres sortim a una pista ampla, (a la dreta baixariem a la font de la Mercè) nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent, 150 metres més amunt, a banda esquerra trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està 15 metres dins de l’alzinar.

1 20'
1,7 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.Tornem a la pista tot girant a l’esquerra, direcció sud. 150 metres més endavant, trobem un camí que baixaria cap a la vessant de marina, nosaltres contínuem per la pista en sentit sud. 350 metres més endavant arribarem al coll d’en Gurri.

2 25'
2,2 Km
407 m 41.5127,2.2795Clica per veure'n la ubicació. Coll d'en Gurri

A l’esquerra surt una pista en baixada que enllaça amb la pista carenera (GR-92), nosaltres continuem recte pel camí que portàvem. A uns 500 metres deixem a la dreta el camí que ens duria a les fonts del Llorer i de Can Gurri, 100 metres a la dreta obviem un corriol a la dreta (després baixarem per aquí), seguim recte. Deixem una pista a la dreta (ens duria a Castellruf, després tornarem per aquesta pista), deixem un corriol a l’esquerra, a uns 300 metres girem a la dreta per una pista en baixada (recte aniriem al turó de Galzeran) i 30 metres després o fem a l’esquerra (recte aniriem a Castellruf), seguim baixant. A uns 600 metres deixem una pista a l’esquerra i pocs metres després girem a la dreta per una torrentera. Quan aquesta acaba i esdevé un camí pla, just a l’entrada d’una petita clariana, a l’esquerra surt un petit corriol descendent que en pocs metres ens durà a la font del Ferro.

3 1h
5 Km
340 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
    Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d’obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terra. La font només raja en episodis plujosos i quan ho fa, raja pel tub petit i per un forat que hi ha a tocar de la volta, no pas pel tub més gran.

Tornem al camí i seguim a l’esquerra, entrem dins el bosc, als pocs metres hi ha un camí ascendent a la dreta que rebutgem; just aquí surt un corriol en baixada a l’esquerra que agafem i que, entre fullaraca de roure, ens porta a un toll forestal d’aigua natural.

4 1h 5'
5,1 Km
338 m 41.5091,2.2632Clica per veure'n la ubicació. Toll La Bassassa
    Es troba a pocs metres del corriol que porta de la font del Ferro a la font de la Teula. Toll d’aigua permanent, amb presència de fauna i vegetació natural com falgueres cues de cavall. Aquesa zona humida, antiga bassa de reg, és un punt de recollida d'aigües d'escorrentia fins que aquestes arriben al torrent de la Font Sunyera.


Retrocedim fins al camí que portàvem i seguim a l’esquerra, uns quants metres més endavant girem a la dreta (a l’esquerra aniriem a la font del Ca i la font Sunyera), deixem un camí a l’esquerra (que enllaçaria amb l’últim que hem obviat). Continuem endavant, deixem un corriol ascendent a la dreta (ens duria al turó de Galzeran) i un altre a l’esquerra, pocs metres després ens desviem per un corriol a la dreta i pujem uns 50 metres per una torrentera.

5 1h 10'
5,5 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
    La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.Baixem de la torrentera i tornem a agafar el corriol d’abans però a la dreta tot pujant per terreny erosionat. Durant la pujada anirem alternant trossos força erosionats amb pendent alta i trossos més planers. Anirem a sortir a una pista gran; a l’esquerra baixariem al poble, nosaltres fem a la dreta uns metres en pujada. A uns 25 metres som en una trifurcació: per un petit corriol ascendent a la nostra esquerra pujaríem al turó de Castellruf, la pista de l’esquerra ens portaria a la font de la Mercè i continuant recte aniríem al turó d’en Galzeran. Nosaltres continuarem recte uns quants metres fins que a la dreta trobem unes escales de fusta que ens duran als peus del dolmen.

6 1h 15'
5,9 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.

Baixem les escales i continuem per la pista que veniem, ara a la dreta. Als pocs metres girem a l’esquerra per una pista ample, deixem un camí a la dreta i més endavant en deixem un altre a la dreta (és el final del mateix camí que hem deixat pocs metres abans). Seguim fins trobar una pista perpendicular (GR) que fem a l’esquerra (per aquí hi hem passat a l’anada). A uns 400 metres agafarem un corriol a l’esquerra que en baixada ens portarà fins una pista, (és la que va de Can Girona al Coll de Can Gurri), nosaltres girarem a la dreta, després ens desviem per un camí a l’esquerra amb una cadena. 100 metres més endavant, trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

7 1h 40'
7,9 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.


Retrocedim fins el camí i fem a la dreta. Al cap d’uns 400 metres passem per les restes de Can Barbeta, continuem recte; trobem una bifurcació amb un pal indicatiu, a l’esquerra aniriem a la font de la Mercè, seguim recte uns 100 metres més i ja serem al coll de Can Corbera.

F 1h 50'
8,8 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

Inici i final de l’excursió d’avui.

Un cop finalitzada l’excursió agafem el cotxe i baixem per l’avinguda de Can Corbera. Abans d’entrar a la urbanització Torre Tavernera, girem a l’esquerra pel carrer del comte d’Alba de Liste on en un revolt a la dreta, trobarem a la nostra esquerra un corriol que en pocs metres ens durà a la font de Can Vilardell.

8

181 m 41.5299,2.2816Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Vilardell
    Localitzem la font en el torrent homònim, sota un gran plàtan. Un cop passada la urbanització Torre Tavernera en direcció al coll de Can Corbera, girem a la dreta pel carrer del comte d’Alba de Liste on en un revolt a la dreta trobem a la nostra esquerra un corriol que segueix el petit torrent i en pocs metres ens durà a la font. Dos petits murets d'obra en angle recte acullen aquesta font que es caracteritza per brollar de sota terra.