Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-031 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Plaça de l’Església (Vallromanes) – Font de Can Palauet - Roca Foradada - Font de Can Gurguí - Font de Santa Anna - Font de Sant Joaquim - Plaça de l'Església.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,1 Km 2h 5' 152 m 348 m 273 m 273 m Fàcil No Si 29-04-12

Descripció:

Aquesta excursió es va fer l'abril de 2012. Avui dia no serà possible repetir-la en la seva totalitat, doncs l'accés a les fonts de Santa Anna i de Sant Joaquim està restringit, hi ha un filat que impedeix el pas.

L’excursió d’avui ens permetrà visitar les fonts més conegudes de Vallromanes i de passada apronfudir una mica més en el coneixement del poble, apropant-nos a la Roca Foradada i visitant l’església de Sant Vicenç.

Sortirem de la plaça de l'Església, travessarem el poble per l’avinguda de Vilassar de Dalt, ens desviarem cap a Can Palauet on visitarem la font del mateix nom i d’aquí a la Roca Foradada. Tornarem a enllaçar amb l’avinguda de Vilassar de Dalt tot travessant la urbanització Can Tabac, ens desviarem cap a Can Fuster, on malauradament no hem trobat la font del seu homònim. Passarem per una zona amb eucaliptus, cosa extranya en aquestes contrades, i arribarem a la font de Can Gurguí. La tornada a la plaça de l’Església la farem per la riera de Vallromanes.

Les fonts de Can Gurguí i de Sant Joaquim acostumen a rajar, la de Can Palauet està eixuta i la de Santa Anna està canalitzada.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de l’Església de Vallromanes. Hi accedim per la carretera BP-5002 que va de Granollers a Masnou, ens desviem en una rotonda cap el poble, seguint un camí arbrat. Uns 600 metres després girem a l'esquerra creuant la riera i ja som a la plaça de l'Església.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
153 m 41.5316,2.2980Clica per veure'n la ubicació. Plaça de l'Església (Vallromanes)
    La sortida la fem des de la plaça de l’Església, on hi ha l’església de Sant Vicenç, documentada el 1183 com a parròquia. A l’altre costat trobem un petit pou de gel o antiga nevera ben conservada.
Al costat de l'església comença l'avinguda de Vilassar de Dalt que seguim. A uns 650 metres deixem el carrer de la Mimosa, uns metres més, després d'un revolt trobem a mà esquerra un camí de terra que s'enfila, l’agafem. Uns 30 metres més endavant ens desviem de la pista i girem a l’esquerra per un camí que ens portarà a la font de Can Palauet.

1 20'
1,1 Km
208 m 41.5310,2.3065Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Palauet
    Tant l'entorn com la font es troba totalment abandonat, la font eixuta. Construïda amb maons, es troba enmig d'una bassa circular i un safareig rectangular.

Desfem el camí fins la pista i fem a l’esquerra, arribem a una trifurcació: el camí de la dreta ens portaria a Can Cabrit, el corriol de l’esquerra ens baixaria de nou a la font, nosaltres agafem la pista ample de l’esquerra, deixem un corriol a l’esquerra i de seguida ens desviem per un camí a la dreta que fa pujada, continuem amunt, sense deixar el camí, fins arribar a una explanada, és la plana de Cal Cabrit; a l’esquerra entrem en un bosc d’alzines ple d’enormes roques, Nomès entrar al bosc als 20 metres a mà dreta trobem un corriol que en 50 metres ens portarà fins la Roca Foradada.

2 35'
1,8 Km
275 m 41.5337,2.3112Clica per veure'n la ubicació. La Roca Foradada
    Es tracta d’un gran bloc de granit de forma arrodonida peró irregular, amb un forat al mig. Podría pertànyer a l’època calcolítica (2700-2200 aC). Antigament s’utilitzava per coure pa.Descendim de nou, en part per zona urbanitzada, enllacem altre vegada amb l’avinguda de Vilassar de Dalt que fem a l’esquerra. A l’alçada de Can Sala Xic l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Després de deixar a la dreta l’entrada de Can Prades hi ha una bifurcació (Coll de Forns), nosaltres a la dreta. Anem pujant, deixem a la dreta l’entrada a Can Martí de Dalt, obviem una pista a l’esquerra. Tot seguit hi han varies cases a l’esquerra, entre elles Can Fuster, continuem. Al cap d’uns metres a la nostra dreta queda Can Martí de Dalt (abans hem passat pel seu camí d’entrada) i més endavant a l’esquerra Can Raspall, des d’on es pot gaudir d’unes bones vistes de Céllecs. Una mica més endavant ens trobem una bona quantitat d’eucaliptus, deixem l’entrada a Can Vinagre a l’esquerra i uns metres endavant a la dreta Can Gurguí Gros. Continuem recte, deixem una pista a la dreta (després l’agafarem) i uns metres més endavant a l’esquerra, a peu de camí, tenim la font de Can Gurguí.

3 1h 20'
5,2 Km
329 m 41.5199,2.3205Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurguí
    Situada a peu de camí, a 700 metres del coll del mateix nom i a 25 metres de la masia i restaurant. Una clàssica de la zona, gairebé sempre podem comptar amb la seva aigua. La mina està integrada a la muntanya i només es veu el mur frontal, d'obra rematada amb ciment, i el registre metàl·lic. De sota el registre surt un gruixut tub que fa de broc per on raja l'aigua, cau en una pica de pedra ubicada en un pedestal de maons i desaigua a un gran safareig. Al costat de la font hi ha una taula rodona i diferents bancals de pedra.

Retrocedim uns metres i girem a l’esquerra per la pista que hem obviat fa una estona. Deixem Can Sastre i Can Bòrrec i un corriol barrat amb una cadena a la dreta. Un cop passada l’entrada de la casa, quan encara tenim la tanca de la finca a la nostra esquerra, de la dreta surt un corriol descendent, també barrat amb una cadena, que agafem. Ens endinsem en un sotabosc humid i fresc, és el bosc de Can Lairet. A uns 150 metres ens desviem per un altre corriol, anem baixant i resseguint el torrent de Can Lairet peró per dalt. Uns metres abans d’arribar a Can Lairet ens desviem a la dreta per un corriol que baixa cap al torrent i als pocs metres trobem la font de Santa Anna.

4 1h 35'
6,2 Km
240 m 41.5243,2.3161Clica per veure'n la ubicació. Font de Santa Anna
    Localitzada al torrent de Can Lairet, sota mateix de la casa que li dona nom, en una petita esplanada envoltada d'arbres de gran alçada, totalment a l’obaga, presidida per dues grans sequoies. Tota la font està construïda d'obra i arrebossada amb ciment. La part central queda endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta i dins s'hi troba la porta de la mina i al seu costat una representació ceràmica de Santa Anna. A la part de baix un llarg bancal de maons acull el broc de la font, per on l'aigua brollaria, si no estès canalitzada uns metres més amunt, i cauria en una pica quadrada situada per sota del nivell del terre, després desaiguaria per sota l'esplanada cap el torrent. Al costat de la font hi ha una taula rectangular de pedra i un banc per seure.


Continuem corriol avall, arribem a una glorieta de ferro des d’on surt un corriol descendent, travessaem un pont de fusta, baixem al fons del torrent i arribem a la font de Sant Joaquim.

5 1h 40'
6,4 Km
211 m 41.5252,2.3139Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Joaquim
    Ubicada al torrent de Can Lairet, a uns 200 metres per sota de la font de Santa Anna i a uns 200 metres del camí que puja del poble i va a Can Gurguí. S'hi arriba fàcilment des del camí, davant de l'entrada a Ca l'Agutzil, seguint torrent amunt. La font està adossada al marge de la muntanya, coberta de molsa i falgueres, en una petita paret amb dues columnetes, al mig de les quals s'hi troba una representació amb rajoles de Sant Joaquim. L'aigua brolla per un tub metàl·lic situat sota el nivell de l'esplanada i cau en una basseta quadrada. Per accedir al broc cal baixar un parell d'esglaons de maons. Al costat de la font trobem una taula rodona i pedestals per seure; tot el conjunt es troba en una petita esplanada envoltada per un muret.


Continuem uns 150 metres pel fons del torrent fins tornar a enllaçar amb la pista gran, davant nostre queda el camí d’entrada a Ca l’Agutzil, nosaltres fem a la dreta. Seguint la pista ens aproximarà al poble. De camí passarem per davant de Can Sala Gros i al final del trajecte, força pla, per la dreta ens dóna la benvinguda al poble una filera copiosa d’arbres.

F 2h 5'
8,1 Km
153 m 41.5316,2.2980Clica per veure'n la ubicació. Plaça de l'Església

Inici i final del recorregut d’avui.