Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-032 (Maresme i Vallès Oriental)

Punts de referència:

Coll de Clau (Teià) - Coll de Can Gurguí - Font de Can Gurguí – Font de Can Riera - Font de Sant Mateu - Ermita de Sant Mateu – Mirador de la Cornisa – Font del Botxar - Coll de Can Gurguí – Coll de Clau.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6 Km 1h 30' 316 m 494 m 233 m 233 m Fàcil A trams Si 1-05-12

Descripció:

La passejada d’avui girarà al voltant de l’entorn de Sant Mateu, al Maresme, encara que també passarem per Vallromanes, al Vallès Oriental. L’itinerari ens ofereix diversos paisatges i ens permetrà conèixer diferents corriols, camins, fonts i una ermita.

Començarem al Coll de Clau, ens dirigirem al Coll de Can Gurguí, baixarem a la font del mateix nom i d’aquí, per un corriol fent ziga-zagues, ens desplaçarem a l’altiplà de Sant Mateu on visitarem la font i l’ermita. La tornada la farem per la pista de la Cornisa on gaudirem de les vistes des del Mirador i podrem refrescar-nos a la font del Botxar.

La font de Sant Mateu està condicionada a les pluges, la del Botxar sempre raja.


Aproximació:

L’inici i final de l’excursió el farem al Coll de Clau a Teià on s’hi pot accedir en cotxe. Podem arribar-hi des de la població de Vallromanes o des del Coll de Font de Cera per la carretera BP-5002 i després seguint la pista de la Cornisa.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.Itinerari:

0 0h
0 Km
317 m 41.5160,2.3094Clica per veure'n la ubicació. Coll de Clau (Teià)

Estem a la pista de la Cornisa; tenim el mar a l’esquena, coll de Font de Cera a l’esquerra, davant dues pistes que baixarien a Vallromanes i un corriol una mica més a la dreta amb la senyalització del GR-92 que és el que agafem. Anem seguint el GR-92 (marques blanques i vermelles). En un primer moment el camí passa per una pineda, a mig camí trobem una mena de capelleta amb una Mare de Déu, sortim a una explanada amb un dipòsit d’aigua, enllacem amb la pista de la Cornisa i uns metres més endavant arribem al Coll de Can Gurguí.

1 10'
0,7 Km
348 m 41.5174,2.3160Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Gurguí

Ara abandonem el GR (també la pista de la Cornisa) i agafem la pista de l’esquerra que en suau descens ens conduirà, a peu de camí a la dreta, a la font de Can Gurguí.

2 15'
1,3 Km
329 m 41.5199,2.3205Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurguí
    Situada a peu de camí, a 700 metres del coll del mateix nom i a 25 metres de la masia i restaurant. Una clàssica de la zona, gairebé sempre podem comptar amb la seva aigua. La mina està integrada a la muntanya i només es veu el mur frontal, d'obra rematada amb ciment, i el registre metàl•lic. De sota el registre surt un gruixut tub que fa de broc per on raja l'aigua, cau en una pica de pedra ubicada en un pedestal de maons i desaigua a un gran safareig. Al costat de la font hi ha una taula rodona i diferents bancals de pedra.

Seguim per la pista, als 20 metres deixem una pista a l’esquerra (baixaria a Vallromanes), a continuació a l’esquerra ens queda Can Gurguí Gros. En aquest punt agafem una torrentera que comença a la nostra dreta i que va pujant tot endinsant-se en un bosc molt ombrívol, després es corverteix en un corriol. Nosaltres obviem qualsevol camí que ens creui i continuem fent ziga-zagues fins que el nostre corriol mena a un caminet una mica més gran que fem a l’esquerra. Als pocs metres passem per una petita clariana i entrem en un altre bosc més esclarissat que l’anterior. Continuem el camí, ara més ample, fins que aquest s’acaba i finalitza en una pista perpendicular (torna a ser el GR-92) que fem a l’esquerra. Deixem a l’esquerra una pista descendent, a la dreta ens queda l’entrada a Can Riera. Ja estem a l’altiplà de Sant Mateu, ara seguim la pista que davant nostre fa una “U”voltant les planes de Can Riera, quedant-nos a la nostre esquerra una tanca, dins hi ha cavalls. Quan la tanca s’acaba ens desviem per un corriolet que surt de la mateixa cantonada de la tanca i fa baixada, si hem baixat uns 20 metres i mirem dins de la propietat veurem la font de Can Riera.

3 48'
2,85 Km
453 m 41.5185,2.3276Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Riera
    Es troba dins la propietat de Can Riera, a un centenar de metres de la font de Sant Mateu en direcció ponent. No és possible accedir fins la font dons queda dins un tancat on acostumen a pastar-hi cavalls, però sí podem apropar-nos a uns 10 metres i veure-la a través del filat. Si anem de la font de Sant Mateu en direcció a Can Riera pel camí, als pocs metres trobem un tancat a la dreta; baixem pel costat del filat uns 30 metres i podrem veure la font. És una antiga font, ara eixuta. No en tinc cap més referència. La paret de la font és un mur de pedra, orientat a l'oest, on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una finestra rectangular.
Desfem els 20 metres del corriolet i tornem a agafar el camí que portàvem. Uns 50 metres més endavant, a sota a l’esquerra, queda la font de Sant Mateu.

4 50'
2,9 Km
453 m 41.5188,2.3283Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Mateu
    El seu cabal està condicionat a les pluges. La paret de la font és un mur de pedra on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta arrebossada de ciment, amb un gravat fet amb rajoles de ceràmica amb la imatge i el nom del Sant. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua, mitjançant un tub metàl•lic, situat a dos pams del terre, per sota del nivell de l'esplanada; cal baixar dos esglaons de maons disposats en forma de semi-cercle per accedir al broc. Al seu davant hi ha una gran bassa.Tornem al camí i continuem amb el mateix sentit que abans. Als 30 metres a la dreta l’indicador ens guia cap a un corriol ascendent, amb unes senyals que ens indiquen l’ermita, en pocs minuts hi arribem.

5 55'
3,3 Km
494 m 41.5167,2.3287Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Mateu
    És un edifici romànic d'una sola nau, documentat al segle X. El campanar estar al revès del que és habitual, mirant l’ermita de front no es veu la campana.

Contínuem pel GR-92 uns 300 metres, girem a l’esquerra tot seguint el Meridià Verd Sud (en aquest punt hi ha unes excel.lents vistes del mar). Anem baixant pel camí carrerer, passem pel Camp de la Figuera i anem a petar a la pista de la Cornisa que seguirem a la dreta (uns metres més endavant el Meridià Verd segueix davallant per un camí que marxa a la nostra esquerra fins la platja d’Ocata). Nosaltres seguim per la pista de la Cornisa fins el Mirador homònim.

6 1h 10'
4,2 Km
428 m 41.5123,2.3240Clica per veure'n la ubicació. Mirador de la Cornisa
    Si el temps acompanya podrem gaudir de les vistes del Maresme, el Barcelonès i del Vallès.Seguim baixant per la pista de la Cornisa, en una curva trobarem la font del Botxar.

7 1h 15'
4,7 Km
428 m 41.5149,2.3216lica per veure'n la ubicació. Font del Botxar
    Senzilla font on l'aigua sempre raja per un tub clavat en un petit muret d'obra adossat al marge del camí, cau directament al terre i després s'escola fins un petit bassal. No hi ha gaires referències d'aquesta font, malgrat que tots els caminaires i ciclistes poden comptar amb la seva aigua.Continuem per la pista de la Cornisa fins el coll de Can Gurguí.

8 1h 20'
5,3 Km
348 m 41.5174,2.3160lica per veure'n la ubicació. Coll de Can Gurguí

La tornada fins el coll de Clau la farem seguint la pista de la Cornisa.


F 1h 30'
6 Km
317 m 41.5160,2.3094lica per veure'n la ubicació. Coll de Clau

Inici i final del recorregut d’avui.